Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förra vecka gick allmänna motionstiden ut, här är några av Dalabänkens förslag

Annons

Allmänna motionstiden gick ut förra veckan. Det här har de nya politikerna på riksdagens Dalabänk förslagit i år.

I onsdags förra veckan gick den allmänna motionstiden ut för riksdagens ledamöter. På Dalabänk sitter i år ett par nya ansikten. En av dem är Ann-Britt Åsebol(M).
-Jag sitter ju första året i riksdagen och det gick ganska snabbt från det att man kom in, till att arbetet med motioner drog igång, så jag har framförallt skrivit motioner om saker som jag haft i huvudet. Nästa år hoppas jag kunna jobba lite mer strategiskt och kunna vara ute och ta in mer intryck från folk.
Bland annat har hon begärt en utredning om en översyn av hur kostnaderna för bilägare på landsbygden kan sänkas.
-Visst är det bra med kollektivtrafik, men bor man på landet är man hänvisad till bilen och vill vi ha en levande landsbygd måste vi se till att sänka kostnaderna för bilägare, säger Ann-Britt Åsebol(M).

3200 motioner

I år resulterade den allmänna motionstiden i inte mindre än 3200 motioner, vilket är en minskning med 600 från förra året, men enligt många ändå alldeles för mycket. Enligt riksdagens utredningstjänst biföll riksdagen 0,2% av motionerna förra året.
-Det blir ju att man sitter och skriver som en tokdåre under allmänna motionstiden. Det kanske vore bättre om det var öppet att skicka in motioner hela året, säger Ann-Britt Åsebol(M).

Av de nya ledamöterna på dalabänk i riksdagen har Rosa Güclü Hedin(S) varit mest aktiv hittills. Hon har sitt namn på inte mindre än 70 motioner som bland annat handlat om hur kommunerna kan jobba för att stärka företagandet bland folk med utländsk bakgrund och förslag om ytterligare investeringar i Dalabanan.
-Vi hoppas kunna förstärka investeringarna i Dalabanan. Vi vill få till fler avgångar, fler vagnar och bättre tidshållning. Det är viktigt för både folk som pendlar och för turism. Sen ska man inte glömma att dalarna är Sveriges fjärde största exportregion, så även godstrafiken är beroende av en fungerande Dalabana, säger Rosa Güclü Hedin(S).

Carl Oskar Bohlin(M) är även han ny i riksdagen. Han har skrivit motioner om vargens förvaltning och ett förslag till förenklade och färre regler för små aktiebolag.
-Ska vi ha en livskraftig vargstam i Sverige är det rimligt att alla i delar av Sverige tar sitt ansvar, som det är nu finns i praktiken hela Sveriges vargstam i Dalarna och Värmland. Därför menar vi att om vi nu ska plantera in ny varg, så är kanske inte Dalarna bästa platsen, säger Carl Oskar Bohlin(M).

ERIK PETERSSON
023-47 607
erik.petersson@daladem.se