Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre näringslivschefen dömd för förskingring

Falu kommuns förre näringslivschef, 56-årige Lars Hont, har i Nacka tingsrätt dömts för grov förskingring.
Hont får villkorlig dom och 80 000 kronor i dagsböter och ska även utge skadestånd till Nacka kommun med 667 694 kronor motsvarande det belopp han förskingrat, jämte ränta.
– Det här är uppgifter som kommit fram sedan han slutat i Falu kommun, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Annons

Lars Hont var anställd som rektor för Samskolan i Saltsjöbaden från år 2003 till 2009. Samskolan är en kommunal skola i Nacka kommun. Hont har på grund av denna tjänst ansvarat för skolans ekonomiska angelägenheter och han har tagit ut över en halv miljon kronor från skolans konton i form av postväxlar som han sedan satt in på sitt och sitt företags konto.

Hont anställdes i Falu kommun som näringslivschef 2009 och arbetade i kommunen i 2,5 år innan han slutade 2011. När Hont slutade skrev han i ett pressmeddelande att det var ett beslut som vuxit fram under ett halvår. Hustrun jobbar i Stockholm och hon har inte lyckats hitta ett tillräckligt intressant arbete i Rättvik där familjen har sitt hus.
Det skulle alltså enligt Hont vara orsaken till att han hoppade av jobbet i Falu kommun. Men det var många som undrade om det var andra bakomliggande orsaker till att Hont slutade. Bland andra så tyckte förre moderaten Anders Samuelsson att medborgarna hade rätt att få veta varför näringslivschefen slutade, för han hade inte sagt upp sig själv.

Lars Hont fick också 680 000 kronor när han slutade, det vill säga en årslön i avgångsvederlag. Vilket också förtydligade att han inte fått sparken.
– Jag vill inte gå in på varför Hont slutade, men det var en bland de första åtgärderna de rödgröna fick ta i tu med när vi tog över efter valet 2010. Men det här var ett beslut som vi var eniga om över blockgränserna, säger Jonny Gahnshag.
Strax efter Lars Hont slutade i Falu kommun gick det rykten om att Nacka kommun gjort en polisanmälan 2010 mot honom.
– Men det var inget vi visste om innan han slutade i Falun, försäkrar Gahnshag.

Lars Hont har vidgått de faktiska omständigheterna i målet men bestritt ansvar för brott. Och DD har sökt Honts försvarare advokaten Kerstin Koorti om hon och hennes klient tänker överklaga domen.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se