Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre vd:n frias från misstankar

Förundersökningen har lagts ner. Jan Kans, före detta vd för Rättviksfastigheter, är inte längre misstänkt för något brott.
– Jag dömdes på förhand och hade ingen chans att försvara mig, säger han.

Jan Kans misstänktes för mutbrott, trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll. Nu har Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten i Stockholm lagt ner förundersökningen. Chefsåklagare Alf Johansson slår fast att det inte finns några bevis för att Jan Kans haft något som helst brottsligt uppsåt.

Polisanmälan från Rättviks kommun och publiciteten omkring har varit en svår personlig prövning för den före detta vd:n:
– Jag uppmanades av lokala politiker att hålla det lokala näringslivet under armarna och ge dem jobbet i stället för att följa lagen om offentlig upphandling. På den nivån ville jag inte jobba. Om jag gjort som de lokala politikerna sagt hade jag begått ett lagbrott.

Annette Riesbeck är ordförande i moderbolaget Rättviks kommunhus AB och ytterst ansvarig. Hon påpekade när polisanmälan mot Jan Kans gjordes, att inga pengar försvunnit och att han, så vitt känt, inte skott sig personligen under sin tid som vd. Till grund för polisanmälningarna låg en revisorsrapport.
Misstankarna handlade bland annat om att Jan Kans skulle beställt renoveringsarbeten och ombyggnationer för mellan 50 och 70 miljoner kronor utan beslut från styrelsen.

– Beslut om ombyggnationer och renoveringar togs av styrelsen. Allt var fakturerat så några mutor har naturligtvis aldrig förekommit. Jag genomförde obekväma upphandlingar. Jag sa upp mig själv eftersom jag inte kunde arbeta under de villkor som rådde och jag visste ju att det inte fanns någon grund för anklagelserna, men ändå betraktades jag som kriminell.

Det lidande Jan Kans, hans familj och vänner fått utstå är stort.
– Jag är, eller var, en offentlig person. Båda jag och min familj har fått lida både socialt och ekonomiskt. I princip har jag haft arbetsförbud, ingen inkomst och eftersom jag sade upp mig hade jag inte heller rätt till A-kassa. Det var ytterst nära att vi fick gå från hus och hem.

Jan Kans driver i dag eget företag, men han är mycket kritisk till att kommunen valde att polisanmäla.
– Det är lätt att polisanmäla och därmed rasera någons tillvaro. Att vara vd innebär att man måste vara beredd att bli utpekad som syndabock. Men jag valde att följa lagen. Om jag inte gjort det hade jag blivit fälld, säger Jan Kans.

Katarina Cham/DT