Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan kämpar vidare för "orimlig bedömning"

Annons


Försäkringskassan i Borlänge nekade i början av 2010 en nioårig utvecklingsstörd flicka personlig assistans med motiveringen att vårdbehovet endast uppgick till 17 timmar och 55 minuter per vecka. Gränsen för att beviljas personlig assistans nås om behovet uppgår till 20 timmar per vecka.

Flickans ombud överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Falun. Striden stod om i vilken omfattning flickan behövde hjälp med att kommunicera. En timme per dag menade flickans ombud – 20 minuter per dag menade försäkringskassan.
I förvaltningsdomstolen fick flickan rätt och i domen ansåg rätten att hänsyn måste tas till flickans ålder samt att försäkringskassans bedömning att flickan behöver 20 minuters kommunikationsassistans per dag är orimlig – bedömningen av övriga grundläggande behov har inte satts i fråga.
Försäkringskassan nöjer sig dock inte med förvaltningsrättens dom utan överklagar till kammarrätten. Fk står fast vid att flickan inte behöver kommunikationshjälp med mer än 20 minuter per dag och hänvisar dessutom till föräldraansvaret.