Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församlingens ­läxhjälp välkomnas

Mockfjärds församling startar nästa vecka gratis läxhjälp för alla elever i Mockfjärds skola.
Alla är glada och ­positiva, eleverna, skolledningen och inte minst föräldrarna.

Annons

– När vi presenterade förslaget att starta läxhjälp på skolan under ett föräldramöte, började föräldrarna applådera, berättar Irma Rönnbäck och Ulla Lindblad-Ossendorf, tidigare ­lärare på skolan, numer pensionärer och representanter från Mockfjärds församling.
– Svenska kyrkan arbetar med att vara delaktig i samhället.

– Vi är en liten församling och kan inte göra stora, dyrbara saker som, men att erbjuda läxhjälp med mellanmål, det kan vi göra, säger Irma och Ulla.
I våras genomförde Mockfjärds församling läxhjälp en tid för att prova om det fanns intresse.
– Då hade vi läxhjälp i församlingsgården och det varierade mycket hur många elever som kom. Skolan tyckte att vi skulle flytta läxhjälpen till deras matsal och det är ju mycket bättre. Då når vi fler och det blir enklare att använda sig av oss, säger Irma.

Irma och Ulla berättar att det är många pensionerade lärare och andra vuxna som ställer upp och jobbar i läxhjälpen.
– Vi vänder oss till alla elever och ger stöd i de alla ämnen, framför allt matte, svenska engelska och samhällsorienterande ämnen. Många föräldrar jobbar på annan ort. De kommer hem sent, har inte tid att hjälpa till med läxläsningen, eller kan inte. Vi är ju här och vi har tid, då är det ju bra om vi kan hjälpa till.

Det är inte alltid eleverna behöver så mycket hjälp, ibland kan det räcka med ­lite stöd, lugn och ro, ­sällskap. Irma i och Ulla på­pekar hur viktigt det är med självförtroende.
– Att förmedla insikten att du har lärt dig flera andra, ibland svåra saker tidigare. Det du nu har framför dig kan du också lära dig, säger Ulla.
Biträdande rektor Hans Andersson är mycket glad att läxhjälpen flyttar in på skolan.
– Vi är så tacksamma. Det är toppen och en stor hjälp för oss, säger han.

Katarina Cham/DT