Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare drar skam över lantbruksuniversitetet

Forskare drar skam över lantbruksuniversitetet när de i ett  helt ovetenskaplig utspel i Svenska Dagbladet förtalar ekologisk odling och som sedan okritiskt återges i de stora medierna inklusive public service. Trots att de fyra professorerna vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer och Rune Andersson är kända för att gå kemi- och GMO-industrins ärenden.

LÄS FLER DEBATTARTIKLAR I ÄMNET:

Stort tack till SLU

Vilseledande om lantbruket

Den senare Rune Anderson är den mest kände av de fyra gäng. Andersson har under många år lett lantbruksuniversitetets motstånd mot ekologiskt jordbruk. Samtidigt som han utbildat en stab av efterföljare.

Sanningen bakom kulisserna på lantbrukshögskolan på Ultuna är skrämmande. De som forskat på miljövänligt, uthålligt ekologiskt jordbruk har under många år förföljts och rent av mobbats bort. Forskaranslag har strypts till forskning på ekologisk odling medan de som gått kemiindustrins och Monsantos ärenden har favoriserats på alla sätt – inte minst genom rikliga forskanslag. Den ekologiska forskningen har mer eller mindre strypts. Det kan bland andra den forskaren Kristina Belfrage vittna om som trots starkt motstånd har doktorerat på ekologiskt jordbruk.

Tvärtemot vad de fyra osakliga professorerna påstår är ekologiskt jordbruk både lönsamt och miljövänligt. För många jordbrukare har övergången till ekologiskt jordbruk varit räddningen för deras gård. Här ett bra och glädjande exempel som det blir allt fler av också i Sverige i takt med att efterfrågan på ekologiska livsmedel ständigt ökar. Film från Tjulsta Gård.      

Rune Lanestrand

Tid redaktör för Småbrukaren               

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel