Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola för pappor

– Jag vill inte åka hem, förklarade treåriga Nelly bestämt.
Hennes far, Pär Östberg, och övriga pappor ville också gärna stanna.
Familjens hus försök med särskilda förskoleträffar för pappor gav mersmak.

Annons

Den 23 januari drar familjebehandlarna Ola Gyllen- våg och Magnus Hedlund i gång en serie pappaträffar vid öppna förskolan i Familjens hus i Mockfjärd.

Det är ett led i arbetet med att öka pappors delaktighet i omsorgen om sina barn och att låta dem bygga pappanätverk och diskutera gemensamma frågor.
– Vår utgångspunkt är att föräldragrupper ofta är kvinnodominerade och att de har ett stort ”omsorgsförsprång” genom exempelvis mödravårdsinformationen. Vi hoppas kunna engagera och informera fäderna på ett sätt som är bra för dem, men som också i ett tidigt skede kommer mödrarna och inte minst barnen till del, förklarar Magnus Hedlund.
– Närhet till och kontakt med riktigt små barn är viktig för en bra anknytning, goda framtida relationer, tillägger Ola Gyllenvåg.

Ett halvdussin män och deras barn kom till den första ”försöksträffen”.
– Våra respektive umgås med varandra och bildar egna nätverk, nu får vi en chans att göra det, konstaterade Bäsnabon Roger Dahlqvist, som ska vara föräldraledig från jul och som kom till förskolan tillsammans med nio månader gamla dottern Tilda.
– Det kan vara skönt att komma ut och inte plocka med samma leksaksbilar varje dag, tillade Djuråsbon Anders Brandström, som efter jul ska vara hemma med sonen Nils, åtta månader.

Jesper Löfgren, Gagnefs kyrkby, David Rosengren, Gröntuv, och Pär Östberg, Gärde, instämde och slog fast att barn utvecklas mer av att umgås med andra barn än genom att umgås med ”samma gamla föräldrar dag ut och dag in”.
Och alla deltagare i träffen tyckte att den tog slut alldeles för fort.

Kent Olsson/DT