Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolebarnens grillplats förstörd

Annons

I ett par år har Brant- uddens förskolebarn kunnat grilla korv och njuta av naturen vid en grillplats intill Orsasjöns strand, ett par hundra meter från förskolan.Nu är grillplatsen förstörd. Någon, eller några, har dragit ner två av sittstockarna till sjöns is och använt dem till brasved.

Brantuddens förskola ligger i ett område som erbjuder ypperliga möjligheter till naturupplevelser. Närheten till Orsasjön och det skogsområde som snart blir Lindängets naturreservat gör att barnen ofta vistas utomhus och följer naturens växlingar.
– Snart väntar vi hit det svanpar som i flera år häckat i den lilla tjärnen Kricken vid förskolan. Svanparet får flera ungar varje år, men tyvärr är det bara en av ungarna som klarat sig. De andra har dött av en parasit, berättar förskolelärarna Kicki Karner och Elisabeth Wallberg.

Ett annat populärt utflyktsmål är att gå längs Siljansleden som följer Orsasjöns strand genom det område som väntas bli Lindängets naturreservat. Ett par hundra meter från förskolan gjordes för ett par år sedan en grillplats med fyra sittstockar i fyrkant och ett stabilt bord. Grillplatsen har kunnat användas av allmänheten, men det är kanske främst Brantuddens förskolebarn som nyttjat den.
Lars Malmberg, som tillsammans med Per Ax sköter reservaten i Orsa och Mora kommuner, upptäckte att två sittstockar dragits ner till Orsasjöns is och använts till brasved. Även grillplatsens bord hade flyttats ner till isen.
– Jag förstår inte hur det fungerar i huvudet på de som gjort det här. Det är så onödigt, säger Kicki Karner.

Börje Lindh/DT