Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om vargfritt avvisas

Ett förslag om att göra Rättviks kommun vargfri avvisas.
- Rovdjuren rör sig över stora arealer och bryr sig inte om kommungränser, menar Elisabeth Rooth-Eriksson och Pia Söderström.

I maj tog kommunfullmäktige efter en hätsk debatt och omröstning emot ett medborgarförslag om att kommunen "bör verka för en vargfri kommun".
Ärendet skickades till samhällsbyggdsnadsförvaltningen för utredning.
Dess chef Elisabeth Rooth Eriksson och natur- och miljösamordnaren Pia Söderström föreslår att kommunen inte agerar enligt förslaget.

Riksdagsbeslut

De framhåller att Sverige har en rovdjurspolitik beslutad av riksdagen och menar i sitt yttrande att kommunalt självstyre vare sig är möjligt eller önskvärt i den här frågan.
Att påstå att "stora rovdjur, särskilt varg nått en nivå som ödelägger viltstammarna" är felaktigt menar de.
- Vargens huvudsakliga föda är mindre älgar och i områden med låg älgtäthet kan vargen säkert bidra till att älgstammen minskar. Vargen kan dock inte "ödelägga" viltstammarna, skriver de och håller samtidigt med om att det finns problem i kombination med fäbodbruk men att ökat sådant visar att varg och fäbodbruk går att kombinera.

HANS BLOOM