Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Förslaget en parodi”

Ledningen för SHL vill göra om hockeyns ligasystem.
Några av förslagen är att slopa kvalserien och att flytta upp lag på icke sportsliga grunder.
– Jag tycker förslaget är en parodi, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora IK.

Annons

Det är Sport-Expressen som avslöjar att SHL planerar att göra om hockeyns ligasystem redan till nästa säsong.
I det dokument som Sport-Expressen tagit del av finns bland annat förslag från SHL om att slopa kvalserien, införa lönetak och att ge de två klubbar i allsvenskan som genererar mest pengar en gratisplats.

Förslag som Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora IK, sågar rakt av.
– Jag vet inte vad jag ska säga… men det är så korkat hela förslaget, som vanligt när det kommer från det hållet, säger Hermodsson.
Och det är framför allt slopandet av kvalserien och att flytta upp lag på icke sportsliga grunder, med så kallade ”wild cards”, som retar upp Hermodsson.
– Hockeyn kommer att döda sig själv om det här går igenom. Att bygga ett system efter NHL-modell fun­gerar inte och man tänker inte på lagen i allsvenskan, ettan och tvåan, som föder lagen i högsta serien.
– Chansen att ta sig upp i högsta serien måste alltid finnas där och nu vill man ta död på kvalserien, som nästan är populärare än SM-slutspelet. Jag tycker det är en parodi och det får en nästan att vilja lägga av.

SHL och Svenska ishockeyförbundet har förhandlat om förändringarna och ett nytt avtal under hösten, men förbundet har tydligt sagt nej till förslaget om att flytta upp lag på icke sportsliga grunder.
Jörgen Lindgren, SHL:s vd, säger till Sport-Expressen:
– Det finns flera punkter vi diskuterat med förbundet, men att ta ut en enskild punkt och diskutera känns inte aktuellt. Man måste se en helhet. Det är inte säkert att kvalserien kommer att försvinna.

Sven Rosén, ordförande i Leksands IF AB och ledamot av SHL:s styrelse:
– Jag känner inte till förslaget i detalj eftersom det finns en grupp som förhandlar fram ett underlag som styrelsen sedan har att ta ställning till.

Vilken är Leksands ­hållning i frågan?
– Nog känns det väl bra att det är det sportsliga som ska avgöra det hela.

Hur skulle du rösta om det var det här förslaget som lades fram?

– Då är det ett helhetsperspektiv som jag måste se på. Nu har det varit mycket fokus på ”wild cards”, men det finns andra, positiva bitar i förslaget också. Och det finns en ambition som jag tycker är viktig, att vi ska stärka svensk hockey.

Thomas Lind
thomas.lind@dt.se