Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Försöka skaffa oss ett till ben att stå på”

Den ovissa framtiden kring Grycksbo pappersbruk fortsätter.
Men nu berättar vd:n Anders Nygårds om planerna inför framtiden.

Med en stark krona, en svår exportmarknad och en konjunkturberoende industri är det inte alltför enkla tider för Grycksbo.
Fast det är inte bara fasta kostnader som anställda, som företaget försökt ändra på.
Även de rörliga kostnaderna på råvarusidan är något som de försökt sänka.
– Där jobbar vi ganska hårt med att hitta billigare recept och billigare kombinationer av råvaror, men där vi fortfarande håller samma kvalité.

Totalt produceras det ungefär 700 ton papper om dagen på Grycksbo och enligt Nygårds har produktionen varit stadig de senaste åren.
Samtidigt säger han att fler rapporter om god ekonomi strömmar in, men vill inte säga något om framtiden.
– Jag kan inte säga att vi har sett någon vändning i orderingången, men däremot har vi sett att priserna har stabiliserat sig och även valutorna. Men vart det tar vägen kan inte jag sia om.

Det var i fredags som Arctic Paper, som ägt Grycksbo pappersbruk sedan år 2010, släppte sin kvartalsrapport för det andra kvartalet. Och det var inte allt för positiva siffror som visades.
Totalt har koncernen gått över 200 miljoner kronor back totalt det senaste halvåret.
Anders Nygårds kan inte kommentera siffrorna från kvartalsrapporten, men säger följande:
– En stor del av det är bokföringsmässiga nedskrivningar av tillgångarna i Grycksbo. Men det här är på en nivå ovanför oss i koncernen, så det är inget vi i Grycksbo märker av. Och även på koncernen så är det här inget som påverkar verksamheten eller kassaflödet. Det är bokföringsmässiga avskrivningar man gör.

Han har inte heller hört att Grycksbo pappersbruk kommer att kollapsa inom kort.
– Jag vill understryka att det är bokföringsmässiga transaktioner - så det är inga pengar som rinner ut.
För att bli mer konkurrenskraftiga, tar pappersbruket nu nya tag.
Redan nu har pappersbruket börjat tillverka papper till förpackningar av olika slag. Men de tänker inte konkurrera med rena förpackningspapper, utan göra det de gör bäst – bra tryckytor och nu med styrkeegenskaper.
Men att konkurrenterna följer samma spår är de väl medvetna om.
– Eftersom vi har lyckats konkurrera hittills på det grafiska området, så är jag helt övertygad om att vi också kan bli en otroligt uppskattad leverantör.
– För det är sagt – vi ska inte släppa hemmaplanen som är högkvalitativt grafiskt papper, men däremot måste vi nog över tiden försöka skaffa oss ett till ben att stå på.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se