Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte utpressa känd förbrytare

En 42-årig man dömd för det ovanliga brottet brott mot griftefrid sitter häktad för försök till grov utpressning mot en känd kriminell 50-årig borlängebo. Tre andra inblandade har försatt på fri fot.
Brottsoffret dömdes så sent som i fjol till fängelse för just försök till utpressning, för att sen frias av hovrätten.Utredningen har sitt upphov i ett möte mellan fem kriminella personer på en krog i Borlänge förra onsdagen. Det ledde till att fyra av deltagarna greps, misstänkta för försök till utpressning mot den femte. Misstankarna gäller grovt brott vilket tyder på att offrets utsatt för allvarliga hot.
50-åringen är själv kriminell och dömdes så sent som i maj förra året för försök till utpressning och misshandel till sex månaders fängelse. Svea hovrätt ogillade utpressningdelen och sänkte straffet till fyra månader. 50-åringen har också avtjänat långa straff för brott som grovt vapenbrott, mordbrand, bedrägeri, vålds- och upprepade narkotikabrott.
50-åringen har också i tidigare kriminella uppgörelser själv utsatts för mycket grovt våld.

Av de fyra gripna frigavs två efter en natt som anhållna. Båda är kriminella och en av dem har nyligen suttit i häkte, misstänkt för grov misshandel. När den inträffade var han nyss frigiven från ett femårigt straff för grovt narkotikabrott.
Av de återstående två frigavs en 40-årig man med uppgiven hemadress på Hall-anstalten utanför Södertälje. Han frigavs i juni villkorligt från ett sjuårigt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott.
Falu tingsrätt ansåg inte att misstankarna mot mannen höll för häktning.

Den fjärde blev dock häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning. Mannen är 42 år gammal, bor i Stockholm och har en intressant hitoria.
Han är sedan 1993 lagförd 30 gånger. sista domen kom så sent som veckan före gripandet i Borlänge och gav 110 dagsböter för narkotikabrott.
Det var andra domen i år.
Han har så gott som årligen lagförts för framför allt narkotikabrott och knivinnehav med inslag av enstaka vålds- och trafikbrott.
1997 blev han rikskändis när han dömdes för brott mot griftefrid sedan han och två kamrater på uppdrag av en känd förbrytare styckat dennes ihjälskjutna flickvän och spridit ut delarna norr och Stockholm.

Hanteringen av offret gjorde målet mycket omskrivet men också själv processen blev speciell. Den fick göras om på grund av jäv och slutade med att offrets sambo fick en livstidsdom upphävd.
Däremot dömdes han och de unga brottslingar han anlitat för att göra av med kroppen dömda för likskändning, formellt rubricerat brott mot griftefriden.
Den nu häktade 42-åringen dömdes till två års fängelse för sin del i hanteringen.

Gubb Jan Stigson