Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första dagen med kommunal hemsjukvård

Under måndagen blev all hemsjukvård kommunal i hela länet. På Vinstragården i Hedemora firade man med kaffe och tårta.

– Äntligen gick det igenom, säger Erika Barreby, förvaltningschef för vård- och omsorg i Hedemora kommun.

Annons

Den 7 januari 2013 är numer ett historiskt datum, både för landstinget och den i dag en dag gamla hemsjukvården. I framtiden ligger nu hemsjukvården i kommunens händer.
– För ett och ett halvt år sedan började Region Dalarna planera den här övergången och i dag är vi där. Det är en stor apparat med många block och mycket planering som ska fogas samman, men verksamhetsmässigt är det jättebra, säger Marianne Henriksson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Den absolut första vårdkontakten kommer i fortsättningen vara landstinget, det vill säga att det är landstinget som gör den absolut första kollen på patienten.
– Det är när patienten inte kan ta sig till vårdcentralen för en koll som hemsjukvården blir aktuell. Det är där kommunen kommer in, fortsätter Henriksson.
Bakgrunden för att kommunerna ska ta över hemsjukvården innehåller en mångårig diskussion.
– Det var oerhört nära att det skulle gå igenom redan 2004. Då var jag ny på jobbet och tyckte att det skulle bli spännande. Men det visade sig bli en ganska långdragen procedur, säger Erika Barreby, förvaltningschef för vård- och omsorg i Hedemora kommun.
– De områden kommunen täcker är nu särskilda boenden för äldre, gruppbostäder, LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och slutligen hemsjukvården. Hedemora är nu indelat i tre områden. Dels är Hedemora uppdelat på två områden och det tredje området är Långshyttan, säger Barreby.

Det är en bättre samordning som anses ligga till grund för övertagandet. Hemsjukvården berör 2-3 000 personer i hela länet och det handlar mycket att om patienten känner trygghet att få vård i hemmet, som är dennes vana miljö.
– Om man kollar på rehabiliteringen så är det något som kommer att ske i hemmet där det sker utprovningar av olika hjälpmedel. Det är ju i hemmiljön som det ska användas, säger Lena Forsberg, enhetschef för hälso-, sjukvården och rehabiliteringen i Hedemora.
Samtliga frågor angående hjälpmedel faller nu på kommunens nota och det resulterar i en kommunal kostnad.
– Vi kan inte tillämpa landstingets taxor i kommunerna och kostnaderna för hjälpmedel kan bli olika kommunerna emellan. Vi är styrda av en maxtaxa och taxorna kommer att inkomstprövas, säger Hen-riksson.

Man tillämpar inte heller det högkostnadsskydd som landstinget har och har haft, men taxorna blir desamma vid hembesök som landstinget tidigare haft.
– De här taxorna kan i praktiken justeras på kommunfullmäktige, säger Henriksson.
Det nya journalsystemet successivt övergå till nytt system.
– Varje kommun har sitt eget slutna system. Sedan kommer att fåtal personer få tillgång till visst material över kommun-gränserna av olika anledningar. Men vad jag ser så kommer det inte att bli några som helst problem med övergången. Det är fortfarande landstinget som tar det akuta. Det vill säga om du är på annan ort och måste vårdas akut så finns en journal där som man sedan även kan se på den vårdcentral som finns på den ort man bor i, säger Barreby.


”Varje kommun har sitt slutna journalsystem.”
Christian
Larsen
christian.larsen
@daladem.se