Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första SM-medaljen på 43 år för Borlänge

Borlänge Badmintonklubb har för första gången på 43 år fått en SM-medaljör på seniornivå.
Det är Kristofer Carlsson-Lindmark som vid helgens SM-tävlingar i Uddevalla tog silver i dubbel tillsammans med Albert Sjöström, Umeå.

– Vi har vunnit silver, så känns det, säger Kristofer.

Inte undra på att det är en glad Kristofer Carlsson-Lindmark.
Före tävlingen var Dala-Västerbotten-paret oseedade och slog på vägen fram till finalen två seedade par.
De började med att vinna 16-delsfinalen över fjärdeseedade Hjelm/Forsberg, Uppsala, med 2–1 i set.
I kvartsfinalen vann Kristofer och Albert över Wigardt/Alizadee, Täby, också där med 2–1 i set.
Klart bästa matchen presterades i semifinalen där andraseedade Gransbo/Nordin, Täby, slogs ut med klara 21–14, 21–13 i set.
I finalen ställdes Carlsson-Lindmark/Sjöström mot förstaseedade Nordh/ Lundqvist, Karlskrona respektive Malmö. Där räckte de inte riktigt till utan förlorade i två raka, 17–21, 12–21.
– Lottningen såg tuff ut från början och vi hade definitivt inte räknat med den här utdelningen. Men allt eftersom turneringen pågick fick vi bättre och bättre självförtroende. Och det var nog tur att vi slapp kvala in i turneringen för då hade det nog blivit för många matcher, säger Kristofer.
– Jag var förkyld veckan före och tvingades hoppa av singelspelet och hade det blivit kvalspel för att ta sig in i huvudtävlingen i dubbel hade jag nog inte orkat.

Kristofer Carlsson- Lindmark började spela badminton redan i 5–6-årsåldern då pappa tog med honom till badmintonhallen i Borlänge. Sedan dess är han fast i sporten, även om han provat på fotbollsspel i både Bullermyren och Stora Skedvi.
– Fotbollen tog för mycket tid, det gick inte att satsa fullt ut på badminton som jag tycker är mycket roligare. Speciellt dubbelspelet som går mycket snabbare än singel.
Tyvärr för Kristofer och Borlänge Badmintonklubb så sladdar föreningen i division 1-tabellen och riskerar att åka ur. Det återstår fem matcher vid två sammandrag och det krävs nog sannolikt fyra segrar i de matcherna om det ska bli nytt kontrakt.
– Vi får väl se, men vi ska i alla fall göra allt för att hänga kvar, säger Kristofer, som har match- kvoten 11 segrar på 18 matcher trots att laget ligger sist i serien.

Men nu behöver det inte betyda så mycket för Carlsson-Lindmark personligen om Borlänge åker ur ettan. För han har sedan ett halvår tillbaka en förfrågan från Albert Sjöströms klubb, Umeå, om en övergång.
– Umeå kommer förmodligen att vinna serien och ta klivet upp i elitserien och spel där lockar naturligtvis. Då får jag också bättre dubbelträning tillsammans med Albert och då kan vi utveckla oss ännu bättre.
– Men vi får se, jag funderar ännu så länge och kommer nog inte fram till ett beslut förrän till sommaren, säger Kristofer Carlsson-Lindmark.

Håkan Eriksson

Resultat

Herrsingel, final: Gabriel Ulldahl, Västra Frölunda–Henri Hurskainen, Emmaboda, 21–12, 21–12.
Herrdubbel, åttondelsfinal: Kristofer Carlsson-Lindmark, Borlänge/Albert Sjöström, Umeå–Jonathan Forsberg/Albin Hjelm, Uppsala, 21–6, 12–21, 21–16.
Kvartsfinal: Carlsson-Lindmark/Sjöström–Daniel Alizadeh/Mathias Wigardt, Yäby, 19–21, 21–11, 21–13.
Semfinal: Carlsson-Lindmark/Sjöström–Sebastian Gransbo/Peder Nordin, Täby, 21–4, 21–13, Patrik Lundqvist, Malmö/Jonathan Nordh, Carlskrona–Filip Myhrén/Jacob Nilsson, Aura, 21–15, 21–14.
Final: Lundqvist/Nordh–Carlsson-Lindmark/Sjöström 21–17, 21–12.

Damsingel, final: Matilda Petersen, Aura–Christine Pettersson, Skogås, 21–8, 13–21, 21–11.
Damdubbel, final: Emelie Lennartsson, Karlskrona/Emma Wengberg, Malmö–Elin Bergblom/Amanda Högström, Uppsala, 21–9, 21–9.
Mixed, kvartsfinal: Peder Nordin, Täby/Sanne Ekberg, Västra Frölunda–Kristofer Carlsson-Lindmark, Borlänge/Lisa Sjöström, Umeå, 21–10, 21–17.
Final: Lennartsson/Jonathan Nordh, Karlskrona–Högström/Nico Ruponen, Täby, 21–10, 21–17.