Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första steget är att prata om det

Det är många som försöker få hjälp genom Dala ABC i Falun.
– Det syns inte alltid på en människa att man har en ätstörning. Det finns flera varianter, men som ändå ger ett stort lidande och är lika svårt, berättar Lena Westin som är avdelningschef.

När landstinget presenterade sin rapport ”Öppna granskningar” för några veckor sedan, fanns det en institution som drog ner procentenheterna för vuxenpsykiatrin och deras möjlighet att ta emot patienter inom 30 dagar.
Det var Dala ABC.

– När vi öppnade kliniken för tre och ett halvt år sedan, så visste vi inte hur stort behovet var. Så att jag tror att efterhand så får vi anpassa oss efter behoven. Där är jag väldigt aktiv om att informera ledning på det tryck vi har.
Verksamheten har en aktiv väntelista, som Lena Westin förklarar att man betat av, men som ändå är välfylld.
– Men det är som sagt en aktiv väntelista, vilket betyder att vi har öppna grupper tre gånger i veckan som man kan gå till i väntan på att komma in hit och få hjälp.
– För det måste få ta sin tid att hitta sig själv på riktigt. Skulle vi ha en behandlingsplan på 10 samtal så skulle vi självklart ha en mindre kö, men man måste kunna se sig själv i spegeln och säga ”vi gör ett bra jobb”.

Ungefär 90 procent av patienterna, om man tittar generellt, är kvinnor.
– Men det finns säkert ett mörkertal när det gäller män för att man tänkt på det här som ett ”kvinnoproblem”. Vi önskar gärna att männen också tar kontakt. Det här är ingen kvinnoklink utan en plats för alla över 18 år, förklarar Lena Westin.
Mindre än hälften av dem som kommer till Dala ABC har en remiss. De flesta av patienterna har själva tagit kontakt med verksamheten.

Men många av dem har också väntat länge på hjälp.
– När det gäller personer med ätstörningar så finns det oftast en skuld och skam kopplat till det. Man har många gånger sökt hjälp väldigt länge för att få hjälp.
– Många har burit på det i många år, runt 10 år, innan de kommer till oss och har samtidigt gjort väldigt många försök till att nå vården. Det som förvånat mig mest inom vården är det dålig bemötande. Många med ätstörningar hade kunnat fångas upp mycket tidigare.

Fast det som gör Lena Westin mest förtvivlad är över det hon kallar ”det breda ätstörningsproblemet”.
– Det ett stort fokus i dagens samhälle på hur unga människor ska se ut och vara. Det finns en trigger i samhället kring det här och det bekymrar mig att det ser ut på det här sättet.
Men första steget, innan man besöker Dala ABC, menar Lena Westin är att prata om problemen.
– Om det är någon som misstänker har en ätstörning, då ska man prata om det. Verkligen prata om det.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se