Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första valet ihop

15 september är det kyrkoval. I ­Avesta blir valet lite annorlunda. Fyra församlingar ska bli två pastorat. By och Folkärna ­rustar för gemensamt val.

By Folkärna pastorat bildas 1 januari och får en gemensam kyrkoherde, Ingrid Öberg Hägg. Det betyder att valet gäller ett kyrkofullmäktige i stället för två. I dag sitter 23 ledamöter i Folkärna kyrkofullmäktige och 15 i By kyrkofullmäktige. Nu ska 25 ledamöter väljas.

I kyrkovalet talar man inte om partier utan nomineringsgrupper. I Folkärna By pastorat ställer tre grupper upp i valet; Socialdemokraterna, Centerpartiet och För en levande församling. ­Nomineringsgrupper kan vem som helst bilda.
– Vi vill öka glöden och få fler att rösta här i By-Folkärna, säger Karin Perers, ordförande i Folkärna kyrkofullmäktige Därför ser vi till att man kan förtidsrösta i alla bygdedelar.

Det nya By Folkärna pastorat kommer att ha cirka 30 anställda varav fyra präster, fyra kyrkor och många andra lokaler.
Jan-Olof Källström (C) är ordförande i Folkärna kyrkoråd och också i det nya ­rådet som arbetar med sammanslagningen. Han berättar att ambitionen är att ha gudstjänst i båda församlingarna varje söndag. För framtiden tänker man sig tre präster i pastoratet och även annan personal kan minskas.
Expeditionen för pastoratet har redan flyttat in i Krylbo församlingsgård.

Folkärna kyrka, som har Dalarnas äldsta kyrktorn, ska repareras. De planerna förändras inte av sammanslagningen. I Horndal tittar man på möjligheterna att använda kyrkan mer, kanske flytta in församlingshemmet. En annan idé är att öppna lokal i Plushuset.
När församlingar slås ihop i ett pastorat ska det finnas församlingsråd. Karin Perers berättar att det finns en tanke på att ha fyra församlingsråd, ett för varje kyrka. Det ska diskuteras på idémöten i vinter.

Varför ska man rösta i kyrkovalet?
– Vill du påverka verksamheten i din kyrka och din församling så är det din skyldighet att rösta, säger Jan-Olof Källström. Det är fegt att inte rösta, då öppnar man för mörkerkrafter.
– Valet gäller också stiftet och kyrkomötet, säger Karin Perers. Det finns grupper som ifrågasätter kvinnliga präster, alla pars lika rätt att älska den man vill eller vill ha en kyrka bara för de redan starkt troende. Jag anser att kyrkan ska vara öppen även för sökande och tvivlande människor.
– Det är en demokratifråga, säger Ingrid Öberg Hägg. Om för få röstar känns det inte som att det är församlings vilja som slår igenom.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se