Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstalinans målkris

Mikael Johansson, 28, ska leda Leksands förstakedja – men står på ett för­säsongsmål hittills.

– Det vore skönt som det lossnade lite nu, ­säger Leksandstränaren Andreas Appelgren ­inför mötet med Skel­lefteå.

Leksands IF har avverkat åtta av tio försäsongsmatcher.

Nu återstår bara två test, Skellefteå på tisdagskvällen i Strömsund och Modo på torsdagen i Örnsköldsvik, innan allvaret börjar mot Brynäs i SHL-premiären.

– Det blir viktiga matcher. Det är ändå lite tuffare. Lite hårdare och rejälare att möta SHL-lagen. Det är precis vad vi behöver just nu, ­säger Andreas Appelgren.

Det har varit relativt små justeringar i bygget av formationerna hittills.

– Vi har haft en bas som vi byggt ifrån. Sedan har vi kastat om lite förutom i ”Gabbes” (Gabriel Karlsson) line. Vi har försökt hitta par som fungerar ihop och att man kan byta någon spelare, för att kunna göra småjusteringar utan att det rör om för mycket i femmorna.

Hur ser du på formationernas prestation så här långt?

– Gabbes line har varit bäst så det är klart att vi tror på den. Rynos femma (Jacob Blomqvist, Johan Ryno, Jens Bergenström) har också varit bra. Den har trygghet från i fjol. Vi har testat saker under resans gång även om det inte varit så stora omändringar. Det har varit lite upp och ner.

Mikael Johansson har lett Leksands förstakedja hela försäsongen i åtta matcher, om än med lite olika omgivning.

Hans facit: Ett mål.

De sista fyra matcherna har han spelat tillsammans med NHL-meriterade Ryan Russel och VIK:s tidigare skyttekung Matt Forna­taro.

– Den har inte klickat i fullt ut och gjort dundersuccé. Men, Matt var borta ett tag och Russell kom inte in från början. De ligger ett par veckor efter de övriga.

Andreas Appelgren hymlar inte om formationens syfte.

– Det är en tilltänkt femma som ska producera. Det måste de komma i gång och göra. Men det är två veckor till seriestart. Sedan får vi se om det är de som ska spela ihop eller om jag ska göra några justeringar i den.

Hur viktigt är det att få svar av dem sista matcherna här?

– Vi behöver ha dem. Inget snack om det. Vi måste ha produktion. Sedan om de gör det nu, eller när serien drar i gång spelar kanske inte så stor roll. Men, det vore skönt som det lossnade lite nu. Visst är det så.

Leksand åkte upp till Strömsund på tisdagsmorgonen.

– Vi åker med hela truppen. Alla finns med. Sedan får vi se om det är 13 forwards och sju backar eller om det blir fyra hela formationer. Det har vi inte bestämt.

DT-sporten har sökt Mikael­ Johansson för en kommentar.

LIF:s skytteliga

1) Patrik Hersley, Jacob Blomqvist 5.

3) Tobias Forsberg, Jens Bergenström, Kevin Kapstad, Jens Jakobs 3.

6) Gabriel Karlsson, Ryan Russell, Jacob de la Rose, Dan Spang, Fredrik Händemark, Almen BIbic, Matt Fornataro, Mikael Johansson, Jon Knuts, ­Mike Seidel, Pär Edblom 1.

Markus Bäckström
markus.backstrom@dt.se