Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvårar för kommersiella i nationalpark
Åtminstone blir det så om Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter antas.
Syftet med ändringarna, som verket fått i uppdrag av regeringen att arbeta fram, är att försvåra för kommersiella aktörer – exempelvis de som jobbar med naturturism – att förlägga verksamhet där.
Töfsingdalen, är en av sammanlagt 16 nationalparker där Naturvårdsverket arbetat med att se över förskrifterna. Detta i samråd med berörda länsstyrelser.

Förslaget beträffande Töfsingdalens nationalpark innebär bland annat att organiserade turer eller andra organiserade aktiviteter mer än tre gånger per år är tillståndspliktiga. Detsamma gäller idrottstävlingar, idrottsarrangemang och lägerverksamhet.

Antas de nya föreskrifterna innebär det exempelvis förbud att tälta och elda inom 600 meter från Töfsingen eller från sjögar och vattendrag från och med Storån uppströms till Hävlingen och förbud att uppföra master och vindkraftverk. Däremot kommer det att vara tillåtet att rida inom nationalparken, som ligger inom Älvdalens kommun.
Senast den 7 februari nästa år vill Naturvårdsverket ha in synpunkter på förslaget, som du kan läsa mer om här.