Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsutskottet besökte FRA

I går besökte försvarsutskottet FRA:s verksamhet nere på Lovön för att få svar på frågor kring verksamheten.

I och med avslöjandet att amerikanska NSA bevakat människor världen över via internet, har många frågetecken dykt upp kring Försvarets radioanstalts, FRA, verksamhet.

Några av frågorna som skulle besvaras under gårdagens möte var bland annat kring själva FRA och vad som skulle ske om verksamheten inte skulle få byta information med andra, om så utländska, myndigheter.
Peter Hultqvist (S), tidigare kommunalråd i Borlänge, är ordförande i försvarsutskottet.

Fick ni svar på de frågor ni hade?
– Det här var ett möte som innehöll både öppen och sekretessbelagd information. Och på den korta tiden vi var där så tyckte jag vi fick svar på de frågor vi hade och de gav en bild av att leva upp till gällande lagstiftning.

Var det svar som ni hade förväntat er?
– Jag förväntar mig alltid att de förklarar uppriktigt och klart. De verkar måna om kontroll och positiva till att vi följer upp verksamheten.
– De beskrev att de är måna om alla ingredienser i lagstiftningen. Det var inte ett möte där jag upplevde att de försökte smussla undan något.

Hultqvist menar att ingen fråga fick något överraskande svar. Men huruvida FRA och NSA samarbetar, var försvarsutskottets ordförande något oklar med.
– Jag har ju följt frågorna rätt så noga. Från FRA:s sida har man försökt leva upp att försäkra integriteten. FRA är en oerhört viktig tillgång för Sverige och för Sveriges försvarsverksamhet.

– Det finns ett underrättelsesamarbete och det är grundat på lagstiftning. Man deltar i ett internationellt underrättelsesamarbete, vilket vore konstigt annars. Men man måste alltid agera för att värna svenska intressen.
Han var även noga med att poängtera att FRA:s verksamhet är riktad mot utländska mål och inte får rikta sig mot inhemska mål.
– Men vilka mål, hur man riktar verksamheten och vilka prioriteringar man gör det på är sekretessbelagt.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se