Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt strid om strålningsnivåerna i Venjan

Venjan
Mora Orsa miljönämnd har åter fått ta ställning till frågan om mobilstrålning i Venjan.– Man måste nog få regeringen att sätta ner foten i den här frågan, säger Hans Nahlbom, S, ordförande i nämnden.

DD har tidigare berättat om ärendet med en elöverkänslig person i Venjan. Miljönämnden utredde i flera år möjligheten att begränsa strålningen från mobilmaster kring personens hem, med stöd av miljöbalkens försiktighetsprincip. Men det fanns frågetecken kring om det skulle bli omöjligt att ringa 112 vid en kraftig sänkning. Till sist beslöt nämnden att inte göra någonting åt saken.

Beslutet överklagades. Länsstyrelsen höll med miljönämnden och nu ska mark- och miljödomstolen ta ställning i frågan.
Men Venjansbon är inte nöjd med myndigheternas bristande handlingskraft. I ett nytt brev skriver han till miljönämnden:
”Detta är påminnelse, att nämnden inte gjort ett dugg åt att lösa frågan. Jag kräver permanent åtgärd, som ger förutsättningar för drägligt boende.”

I närmiljön finns mobilnät som tillåter uppkoppling med tre till fyra megabit per sekund – ”förödande för hälsotillståndet”, enligt Venjansbon, som uppger att fältstyrkenivån är 500 gånger för hög i hemmet.
– Samtidigt byggs telenäten ut. Frågan man kan ställa sig är om det finns något område i dag där de här människorna kan bo, säger miljönämndens ordförande Hans Nahlbom, och syftar på personer med elöverkänslighet.

Han tycker att frågan måste upp på en högre nivå än Mora och Orsa kommuner. Nämnden hade en förhoppning att icke-beslutet förra året ska överklagas hela vägen och leda till ett vägledande utslag i domstol.
– Det handlar om att inse att det finns ett problem, och att det kanske inte är telebolagen som ska styra gränsvärdena. Man måste få regeringen att sätta ner foten och lyssna på vad EU säger. Forskningen går hela tiden framåt på det här området, säger Hans Nahlbom.

Men tillsvidare gör miljönämnden i Mora Orsa återigen ingenting åt saken.
– Det tidigare beslutet har ju inte vunnit laga kraft än, utan vi väntar på beslut av mark- och miljödomstolen. Det har inte heller kommit fram något nytt.

Jennie-Lie Kjörnsberg