Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt torka – ett hot mot spannmålsskörden

Vårsådden på böndernas åkrar har sett väldigt fin ut fram tills nu. Men det är torrt i markerna och kommer det inte något regn inom den närmaste veckan finns risk för att spannmålsskörden blir mager.

– Vi börjar bli lite oroliga nu. Det är på sluttampen innan spannmålet är moget att skördas som plantorna skjuter i stärkelse i kornen. För att det ska ske behövs regn relativt snart, säger Mats Erlandsson, säljare på Lantmännen i Hedemora

SMHI hade lovat 16 millimeter regn kommande måndag, det hade varit perfekt. Men den prognosen ändrades, så nu ska det komma högst 3 millimeter, och det är för lite.

– Förra sommaren, då så mycket regnade bort på åkrarna, lovade jag mig själv att jag aldrig mer skulle be om mer vatten. Men minnet är kort och nu behöver vi faktiskt regn för att skörden ska bli bra.

Den blöta sommaren och hösten 2012 blev det mycket kvar på åkrarna, efte­r­-som det inte gick att köra tröskorna i leran. Vätan i marken gjorde att stora delar av höstsådden för­stördes under vintern. Många höstsådda åkrar fick sås om i våras.

– Vårsådden fick en fin start i maj och det ser mycket bra ut. Kommer det bara lite regn får vi ett bra skörde­resultat, säger Mats Erlandsson.

Han framhåller att de bönder som slog sin vall tidigt fick in normala mängder med mycket hög foder­kvalitet. Torkan kan leda till att de som nu är i färd med att skörda en andra omgång kan få ett magrare resultat. Här är de lokala variationerna stora, de som har sina marker nära älven har tillgång till vatten den vägen.

– Potatisen ser väldigt fin ut, men den behöver mer vatten än spannmål. De som har bevattningsmöjligheter kan få en riklig skörd med hög kvalitet.

En varm sommar som i år betyder tyvärr också att skadeinsekter invaderar och angriper odlingarna.

– Vi har väldigt mycket insekter i år. Vi har mycket kolmal som går på oljeväxterna och kan försämra den skörden. Samtidigt ser vi att bladlöss har gått ganska hårt åt vetet på vissa håll, säger Mats Erlandsson.

Spannmålsodlaren Lennart Öhlund på Eriksdals gård strax utanför Hedemora känner ingen oro för att årets skörd ska torka bort.

– Jag trodde att det skulle vara sämre än vad det ser ut att vara, säger han och tittar ut över ett fält med foder­ärtor som ser frodigt ut.

Han tycker inte heller att hans vårvete tycks ha tagit nämnvärd skada av det torra vädret.

Rolf Sundblad
rolf.sundblad@dt.se