Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta problem för skolpersonalen

En bra bit in på terminen kvarstår problem på Lugnetgymnasiet efter flytten. Ombyggnaden är inte klar. Utrustning belamrar korridorer.
Personal upplever att det är rörigt, och att inga besked ges.
– Det finns personal som farit så illa att de har sjukskrivit sig, säger Peter Mårtensson, huvudskyddsombud.

Annons

Flytten av flera program från Haraldsbogymnasiet har krävt stora ombyggnader på Lugnetgymnasiet.
– Det här skulle ha varit klart i somras. Men ombyggnaden blev försenad och skulle göras under rådande verksamhet. Personalen har upplevt ett stort kaos, det har till exempel varit flyttlådor som inte kommit från H-bo, säger Peter Mårtensson.

Situationen förvärras av att lärare inte får svar på sina frågor om vad som ska göras och av vem.
– Personalen har inte fått några riktiga besked. I första hand vänder man sig till sin rektor, men det är inte alltid de heller haft besked, säger Peter Mårtensson.
Personalen försöker göra sitt bästa så inte eleverna ska drabbas.
– Det personalen mår mest dåligt av är att de inte vill att det på något sätt ska spilla över på eleverna. Lärare upplever att de inte riktigt fått det stöd de velat ha. De har försökt ordna själva och blivit överbelastade.

Björn Markus är lärare på elprogrammet, som berörs av flytten genom att programmet måste byta lokaler.
– Det är en frustration att det inte finns tid att ta hand om våra lokaler. På yrkesprogrammen har vi alltid dragits med att vi får lösa sånt här själva, säger han.
I bakgrunden finns också sviterna av den stora nedskärning som skolan genomgått där många tjänster försvunnit.
– Vi gjorde en jättenedskärning men har fortfarande samma jobb. Den ekvationen kan inte jag se att den är hållbar i längden, säger Peter Mårtensson.
Han tycker att hela processen med flytt och ombyggnation har varit dåligt planerad.

Men det allra största bekymret är ventilationen på Lugnetskolan. Luften är dålig och det har hänt att en elev svimmat under lektionen. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöinspektionen som dock har lagt ned anmälan.
– Ventilationen är det största genomgripande problemet och nästan det enda som vi från skolan inte kan påverka. Det är politikerna i grund och botten som inte är med på tåget. Jag pratade med Jonny Gahnshag (kommunalråd) när han var här, och han sa att han skulle tala med Fastighetskontoret. Men det har inte hänt något, säger Peter Mårtensson.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se