Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltningarna prognostiserar miljonunderskott

Den ekonomiska prognosen för Hedemora kommun har försämrats. Nu pekar det på att kommunen kommer att göra ett underskott på 600000 kronor i stället för ett överskott på 80000 kronor, vilket innebär en avvikelse från budget med minus 1,4 miljoner kronor.

Endast två förvaltningar väntar sig att gå med ett litet plus. Kommunalrådet Ulf Hansson (S) ser dock ingen anledning till oro. Gun Drugge (C) däremot oroas och säger att det inte finns någon långsiktig strategi från de röd/gröna.

Den budgetuppföljning som tagits fram per sista december och som kommer att behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag i nästa vecka visar att kommunens ekonomi på årsbasis blir sämre än budget. Trots att prognosen för skatteintäkterna skrivits upp med 15,5 miljoner kronor jämfört med budget blir det ändå ett minus på sista raden i bokslutet. I budgeten för 2010 fanns ett förväntat överskott på 792000 kronor, men nu ser det ut som om det blir ett underskott på 614000 kronor och därmed missar man budgetmålet med minus 1,4 miljoner kronor.
Förklaringen finns i att samtliga förvaltningar utom två har prognostiserat med stora underskott. De två förvaltningar som redovisar överskott är miljö- och byggförvaltningen med plus 51000 kronor samt kultur- och fritidsförvaltningen med plus 15000 kronor.
Vård- och omsorgsförvaltningen ekonomi har försämrats och de räknar nu med ett underskott på 5,2 miljoner kronor, socialförvaltningen med minus 6,7 miljoner kronor, utbildningsförvaltningen minus 3,2 miljoner kronor och serviceförvaltningen minus 4,3 miljoner kronor.
Kommunalrådet Ulf Hansson (S) säger att tendensen är den samma som föra året då den prognos som då gjordes vid samma tidpunkt visade på ett underskott på 32 miljoner kronor. När bokslutet var klar för 2009 visade det på ett överskott på runt 6 miljoner kronor. Det gör att Hansson inte tycker att man behöver känna någon större oro.
Gun Drugge (C) är dock av annan åsikt och säger att det inte finns någon långsiktig strategi för kommunen och att det är en av anledningarna till underskottet. Hon säger at de från deras sida har förespråkat en två-årig budget för att ge förvaltningarna tid att ställa om. För det tar tid att anpassa verksamheterna.
- Vi måste ge förvaltningarna förutsättningar.
Hon går även till angrepp på de röd/grön och deras uttalande om att en ny regeringen skulle ge Hedemora 10 miljoner kronor.
- Får vi 10 miljoner mer ökar kostnaderna med 15 miljoner kronor, så har det varit tidigare, säger hon.
- Vi måste jobba med det som vi kan göra något åt själva, säger Gun Drugge.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se