Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett halvår är övergången till Falu FK ännu inte klar

Annons

På träningen före helgens seriepremiär fick Falu FK-forwarden Fredrik Sixtensson besked att han inte skulle få spela mot Boden.
Fredrik är ännu inte spelklar för Falu FK.
- Ganska värdelöst, jag trodde det var klart, föreningarna har haft ett halvår på sig och ännu har de inte kommit överens, säger Sixtensson.

Bakgrunden är den här säsongens nya övergångsregler som säger att när en spelare är 22 år och yngre, så ska ett utbildningsbidrag på 70 000 kronor utgå till moderklubben.
I Fredrik Sixtenssons fall är det både Hulån och Dala-Järna som ska dela på de pengarna.
Men några pengar från Falu FK är ännu inte utbetalda för Sixtensson och därmed får han sitta på läktaren så länge och titta på matcherna.
- Det känns riktigt tråkigt, men det är väl bara att träna vidare och hoppas att det löser sig.

Dött just nu

Hur har det kunnat gå så här långt, att föreningarna ännu inte kommit överens?
- Det är inte långt kvar till en lösning, men just nu är det dött, säger Dala-Järnas ordförande Jan-Eric Högosta, något kryptiskt.
- Det är många bitar i det här. Falun vill inte betala de 70 000 kronorna som är fastställda av förbundet. Istället har vi diskuterat andra lösningar för att få ner summan, exempelvis ett samarbetsavtal där vi skulle få låna några namngivna spelare ur Falu FK:s trupp.
- Men Falun har inte hört av sig i tid. Det avtalet måste vara klart en vecka före vår seriepremiär, så nu är det för sent. Och som jag ser det är vi då tillbaka på de ursprungliga 70 000, säger Högosta.
Falun däremot tycker att det är för mycket pengar för en spelare, som är helt oprövad på den här nivån.
- På något vis ska vi lösa det här. Om en vecka eller två är det här klart, säger Krister Lindvall i Falu FK.

Hybridserie

Lars Norman, ordförande i Dalarnas fotbollförbunds tävlingskommitte, tycker inte de nya reglerna är någon skillnad mot tidigare år.
- Summan på 70 000 kronor har tagits fram av erfarenhet vad spelare brukar kosta efter att ha hamnat i skiljenämnden.
- Skulle, som i det här fallet Falun, ha värvat Sixtensson efter de gamla reglerna och fått nedsatt övergångstid till en vecka, hade han i en skiljenämd kostat ungefär 70 000 kronor. Vill man inte betala den summan hade han blivit ettårsfall, säger Norman.
Lars Norman har hela tiden hävdat att division 1 aldrig skulle ha genomförts.
- Det är en hybridserie där klubbarna betraktar sig själva som elitföreningar. Men i själva verket är det något annat, där de inte alls har resurser att driva elitverksamhet, säger Lars Norman.

HÅKAN ERIKSSON
023-475 53
hakan.eriksson@daladem.se

Annons