Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Superettan även 2017 – Grattis Dalkurd!

Dalkurd FF spelar i Superettan även 2017.
Grattis!
Den topp fem-placering som laget kniper när säsongen summeras skulle få vilken nykomling som helst att jubla.

Annons

På söndagskvällen försvann hoppet om att få spela ett allsvenskt kval för Dalkurd.

Snöpligt förstås och jag menar inte att Dalkurds spelare är nöjda med att inte få delta i racet om de tre främsta platserna till den sista omgången. Men med några dagars distans till säsongen tror jag att en ganska god känsla infinner sig trots allt.

Och jodå, jag vet att säsongen inte riktigt är slut än. Dalkurd möter Sirius, som redan är klart för allsvenskan nästa säsong, hemma i den sista omgången. Seger där gör för övrigt att Dalkurd blir bästa nykomling i Superettan sedan 2008 då Assyriska slutade fyra med 52 poäng.

Dalkurd FF är inte riktigt är som alla andra. Genom åren har klubben, med några försök till undantag, haft ”Vinna serien” som målsättning.

Ordförande Kizil har i år snackat om att nå både allsvenskan och Champions League inom en snar framtid.

Det har sin charm och att sticka ut har blivit lite av Dalkurds grej.

Jag tror ändå att det uteblivna avancemanget kan ge klubben en sorts arbetsro. Fokuseringen på nästa säsong underlättas av vetskapen om att det är Superettan som väntar.

Det handlar inte bara om att växa i den sportsliga Superettan-kostymen utan även den organisatoriska och att Dalkurd har en hel del att lösa utanför planen är ingen hemlighet.

I början av höstsäsongen kom uppgifterna om att Dalkurd på allvar överväger att lämna Borlänge.

Jag skulle bli mycket förvånad om vi inom kort får beskedet att så verkligen blir fallet.

Känslan, som givetvis kan vara helt fel också, är att Borlänge ändå till sist är ett ganska hett alternativ, i åtminstone någon säsong till.

Det är bra av en nykomling att sluta topp fem i Superettan. Men för Dalkurd blir betyget ändå ”bara” godkänt”.

Förutsättningarna för att nå en av de tre främsta platserna har faktiskt funnits. Men, som noterats flera gånger under säsongen, har laget haft stora svårigheter på den sista tredjedelen.

Därför har det också blivit oavgjort i 11 de 29 matcher som Dalkurd i skrivande stund har spelat. Som alltid vid en tillbakablick på en säsong går det att hitta matcher där noll poäng borde ha blivit en eller där en borde ha blivit tre. Den typen av matcher är för många för Dalkurd i år, i synnerhet hemma på Vallen.

Hemmasviten förresten, utan förlust sedan början av augusti 2014, är enormt imponerande.

Men i år har Dalkurd, före epilogen mot Sirius på lördag, spelat oavgjort i lika många hemmamatcher som det har blivit seger, sju stycken.

En annan intressant statistik från säsongen är att Dalkurd inte har förlorat mot någon av konkurrenterna i toppen (Halmstad en seger och en oavgjord, AFC United två oavgjorda och Sirius, en seger och ett möte återstår).

Det visar också på något sätt att verktygen faktiskt har funnits.

LÄS ÄVEN: Jagne och Pettersson Dalkurds hjältar mot Gais

TV: Ericson: "Starkt att vinna mot Gais, men alla kryss fällde Dalkurd i kampen om kvalplatsen"

Mer läsning

Annons