Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Frågan om soptaxorna kan bli valfråga"

Kommunen och Gruppen för skäliga sopavgifter har fått brev från Miljödepartementet, där intentionen med lagstiftningen kring avfallshanteringen tydliggörs.
- Det går helt i linje med vår uppfattning, säger Rune Karis i gruppens styrelse.
- Nu är det upp till våra folkvaldas goda vilja att anpassa avfallsavgifterna efter de lokala förutsättningarna och folkviljan.

Gruppen för skäliga sopavgifter - med Rune Karis, Lennart Finn och Hans Berggren i spetsen - anser att kommunen alldeles för nitiskt har tolkat miljöbalken om hur medborgarnas avfall ska tas om hand:
- Man ser en chans att ta in stora pengar genom att plocka in fritidshus och fäbodar i systemet. Men samtidigt uppstår en massa nya utgifter, säger Hans Berggren.
- Det är också stor skillnad på hur kommunerna tolkar lagstiftningen. I Mora får man köra sina sopor två mil från fritidshuset, medan Gagnefs kommun endast tillåter 1,8 kilometer. Om vi i Gagnefs kommun fick köra två mil skulle få fäbodar och fritidshusområden omfattas av det nya systemet, tillägger Rune Karis.

Kan ge dispens

Som DD tidigare berättat pågår en tvist mellan gruppen och Gagnefs kommun. Kommunen har bett Miljödepartementet se över lagstiftningen, något som avvisats. Statssekreterare Elisabet Falemo har efter det beslutet skrivit ett brev till kommunen där hon förklarar statsmaktens intention bakom lagstiftningen. Bland annat sägs att en kommuns regelverk kan anpassas efter lokala förutsättningar och att dispenser kan ges.

Blir en valfråga?

- Vi hoppas och tror att politikerna hittar en konstruktiv lösning utifrån Miljödepartementets klarläggande. Det säger tydligt att en kommun kan gå sin egen väg utifrån lokala förhållanden och folkviljan, säger Hasse Berggren.
Gruppen räknar med att kommunen tolkar Miljödepartementets skrivelse på ett helt annat sätt:
- Det är möjligt att det här blir en valfråga. Eftersom alla partier är överens om det nya avfallstaxesystemet, finns det en risk att väljarna väljer att stanna hemma på valdagen i september, avslutar Rune Karis.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS