Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågor kring Notgårdshemmet får sina svar

Sent under onsdagskvällen i förra veckan avvek elva stycken ensamkommande flyktingbarn från Notgårdshemmet i Ludvika.
På fredagskvällen hade de alla återvänt till boendet.

Anledningen till att ungdomarna rymde från Notgårdshemmet har påståtts bero på att de var missnöjda med maten samt möjligheter att få skjuts och fritidsaktiviteter.

Tidningen har noterat att incidenten har väckt frågor bland allmänheten om vilka regler och föreskrifter som gäller för ensamkommande asyl- och flyktingungdomar, som i fallet med de elva ungdomarna på Notgårdshemmet, som beviljats uppehållstillstånd.
Notgårdshemmet är ett boende för ensamkommande asyl- och flyktingungdomar, med ursprung i andra länder och som efter Migrationsverkets utredning beviljats placering i Ludvika.
– Alla som bor på Notgårdshemmet har tillgång till eget rum med säng, skrivbord och en stol. Busskort får de varje månad, cyklar och datorer finns att låna på boendet. Men exempelvis mobiltelefoner får de bekosta själva, säger Bo Sundqvist, chef för kultur- och fritidsförvaltningen som har ansvar för integrationsfrågor.

Ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd har rätt till särskilt stöd. Det gäller givetvis även barnen och ungdomarna i åldern mellan 14 och 18 år, som bor på Notgårdshemmet.
Utöver mat och husrum har de cirka 1 900 kronor i månaden. Av dessa är 1 050 kronor vanligt barn- eller studiebidrag, medan resterande 855 kronor är ett särskilt stöd till ensamkommande barn, vilka alltså saknar föräldrar.

Kommunerna ansvarar för mottagandet, boendet och omsorgen om ensamkommande barn och ungdomar. Ansvaret gäller både asylsökande och ensamkommande barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd.
En kommun får ersättning för omvårdnad av kommunplacerade ensamkommande barn under 18 år, vilket gäller för Notgårdshemmet.
Den statliga ersättningen kan även gälla kostnader för en eventuell placering i ett familjehem, där det oftast finns ett avtalat arvode inkluderat för att täcka kostnader för mat, kläder och fritidsysselsättningar.
– Innan asylansökan har beviljats har du som barn (upp till 17 år) 12 kronor per dag (i fickpengar) på de anläggningar där fri mat ingår. Detta betalas ut av Migrationsverket, säger Katarzyna Zebrowska, pressinformatör på Migrationsverket.

På senare tid ska det ha inträffat en del incidenter på Notgårdshemmet, som resulterat i polisanmälningar.
– Det har inträffat några incidenter som blivit polisanmälda. Är det någon som gör något olagligt är det en självklarhet att anmäla, säger Bo Sundqvist.

Andreas Irebring/DT