Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångar för dalaförarna i rally-SM

Tobias Johansson vann sju sträckor av åtta, men slutade på en försmädlig 36:e plats när SM fortsatte med Rally Bilmetro.
Orsak: En avhoppad turboslang!
För Thomas Thunström gick det bättre – han slutade på tredje plats.

Rally Bilmetro kördes under kördagen i skogarna runt Gästrikland. Start och mål var förlagt till Gavlerinken i Gävle.

Ludvikas Tobias Johansson var full av tillförsikt efter den senaste tidens körningar, men redan på den första sträckan inträffade det som inte fanns med i planeringen. En slang till turbon i Mitsubishimotorn lossnade och fem minuter gick till spillo.

Det hjälpte sedan inte att Tobias stod och körde – vann alla återstående sträckor och visade vem som var snabbast…

Dalafärgerna i Trimmat fyrhjulsdrivet fick istället försvaras av klubbkompisen Thomas Thunström med smålänningen Jörgen Lindahl som co-driver. Det blev till slut en tredjeplats – men kunde ha slutat med seger. En tjuvstart ställde till det…

– Var lite för het på gröten på den första sträckan. Drog iväg aningen för tidigt och fick tio straffsekunder, suckade Thomas efteråt.

Snopet förstås. I synnerhet som han efter de åtta sträckorna hade 9,4 sekunder fram till den översta pallplatsen.

– Givetvis bittert. Men det var en förartabbe, finns inget att skylla på, menar Thomas vidare.

Segern gick istället till hälsingen Niklas Hägg. Sex tiondelar kom att skilja till Gävles Martin Berglund.

Totalt i SM, efter fyra deltävlingar, så leder Mikael Wikström från Boden, trots en blygsam sjundeplats denna gång. Med 59 poäng har han tre pinnar i rygg på Thomas Thunström. Trea i tabellen är Hägg med 53 poäng.

SMK Dalas Daniel Röjsel/Mikael Johansson kämpade för en framskjuten placering i JSM Otrimmat. Blev till slut trea – efter Elias Lundberg, Sala, samt gotlänningen Sebastian Johansson.

Totalt i JSM leder nu Lundberg på 74 poäng, två före Johansson. Röjsel skuggar som trea med 68 pinnar. Upplagt för fortsatt spänning!

I Otrimmat tvåhjulsdrivet (för seniorer) hängde ingen med i Johnny Anderssons tempo.

Hedemoraföraren, med Christoffer Bäck som kartläsare, vann med 21 sekunder tillgodo på tabelledande Anders Åberg, Hässleholm.

– Har fungerat jättebra. Fast vi började med att köra sönder en styrled på den första sträckan och styrningen blev rejält glapp, berättar Johnny.

Men hjälp fanns att få. Närmare bestämt från konkurrenten Åberg.

– Ja, han hade en styrled i reserv som fick ta. Det var ju verkligen sportsligt, fortsätter Johnny.

Som nu skuggar Anders Åberg i SM-sammandraget.