Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden

Annons

Sommartalen genomförs på löpande band. I går var det sossarnas Håkan Juholt som stod i talarstolen. Till skillnad mot den allvarstyngde Fredrik Reinfeldt utstrålade Juholt framtidstro. Något Sverige så väl behöver.

Som någon sa: ”Visioner utan åtgärder är drömmar, åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv.” Medan Reinfeldt ägnar sig åt tidsfördriv, försöker sossarnas partiledare förverkliga sina drömmar. För som Juholt sa i sitt tal, det går inte att bara leka kamrer och hålla sig till bokföringen, man måste ha en idé om vart vi ska föra Sverige.

Och idéer hade han till skillnad mot Reinfeldt dagen före. Sänkt pensionärsskatt, upprustning av järnvägen och satsning på bostadsbyggande för att nämna några. Han sa också ja till mer skattepengar till att utveckla skolan och nej till mer skolpengar som hamnar i riskkapitalbolagens fickor. Vackert så.

Vi behöver idéer om hur Sverige ska utvecklas, vi behöver få till en tillväxt som skapar framtidstro. För att nå dit behöver unga komma in på arbetsmarknaden. Till dem lovade Juholt praktik och utbildningspaket så att inte drömmen om ett jobb blir till en kölapp på Arbetsförmedlingen, som han uttryckte det. Ungdomsarbetslösheten är i dag skrämmande hög och de åtgärder som den borgerliga regeringen genomfört har inte på något vis minskat den.

Ta till exempel övertron man har på att unga ska ha lägre betalt. Hur skapar man frihet och framtidstro när vuxenlivet inte nås genom att man inte har råd att flytta hemifrån?

Från det ena till det andra läste jag om Maud Olofssons nya styrelseuppdrag som rådgivare åt Hillary Clinton. Det går utför för USA på fler än ett sätt. Inte nog med att man har Teaparty-rörelsen som stökar till det, nu kommer Maud Olofsson också.

Annika Kallin

Annons