Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens segrar ska ske i Dalarna

Idag besöker jag Ludvika, för att tala på Socialdemokraternas distriktskongress på temat ”Nya jobb i Dalarna”. Inriktningen är självklar – jobben är Socialdemokraternas viktigaste prioritering, både nationellt och regionalt.

Varslen ökar i hela landet. Den borgerliga regeringen har ägnat sex år åt att tjata om att alla ska söka jobb, utan att skapa några jobb att söka. De attacker mot tryggheten som regeringen påstod skulle skapa jobb har självfallet inte fungerat på annat sätt än att samhället blivit just mindre tryggt för många. Arbetslösheten har ökat och nu är 400?000 människor arbetslösa. Skulle Sveriges arbetslösa ställa sig längs med Vasaloppsspåret skulle de behöva stå och trängas, fler än fyra stycken på varje meter.

Men det finns en annan väg. Det är dags att förstå att en stor del av Sveriges styrka finns utanför stor-stadsregionerna. Genom industrin, tillgången på vattenkraft, matproduktion, skogs- och mineralnäring och alla hårt arbetade människor runt om i Sverige har vi kunnat bygga upp den exportekonomi som ligger till grund för den svenska modellen. Den kraften har regeringen glömt. Men vi ser den och tänker ta vara på den, även i framtiden.
Därför är regional tillväxtpolitik en hörnsten i våra reformer för att skapa fler jobb i Sverige. Vi vill att företag i Dalarna ska kunna samverka med forskare, fackförbund och samhället, för att säkra tillgången både på utbildad arbetskraft och kapital för att växa. Vi avsätter också resurser i vår nationella budget för att främja att samhällsservicen kan vara kvar i hela landet, så att både människor och företag kan utvecklas på mindre orter.

En nyckel är också att bygga broar mellan Dalarna och den globala ekonomin. Därför formar vi en ny gruvstrategi så att våra mineraler kommer ut på världsmarknaden och skapar fler jobb här hemma. Vi vill ge stöd så att fler företag kan nå nya marknader – i norden, i EU och i världen. Samtidigt vill vi stoppa regeringens nedskärningar som berör 20?000 högskoleplatser och slår hårdast mot de lokala högskolorna och universiteten. I stället ökar vi utbildningsmöjligheterna i hela landet.

Välfärden är också en vinnande tillväxtfaktor. Om du vill arbeta och göra rätt för dig, ska du också ha tillgång till en världsledande välfärd. När din trygghet ökar, oavsett om du är frisk eller sjuk, ung eller gammal, så vågar du också handla mer och satsa på nya karriärvägar eller starta företag. Därför vill vi stärka välfärden och investera i mindre klasser i skolan eftersom vi vet att ökad trygghet också skapar fler jobb.
Den borgerliga regeringens väg har misslyckats. Den ökande otryggheten drabbar jobben i Dalarna och tillväxten i hela regionen. Det är dags att gå in på nya spår – och tillsammans skapa fler jobb, en tryggare välfärd och en bättre skola – och låta framtidens segrar ske i Dalarna.

Stefan Löfven
Partiledare (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel