Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från andra sidan jorden för att lära sig älvdalska

De kom från Califonien och Canada, Lund och Göteborg, Kristianstad och Älvdalen.
Nyligen samlades ett 30-tal personer från olika håll i världen i prinsessan Sofias hemby Älvdalen för att lära sig älvdalska under en intensiv vecka.

Annons

26-årige Nick Kalivoda studerar vid Californias universitet i Santa Cruz i Kalifornien. Han var den som rest allra längst för att delta i kursen.

Nick träffade Filippa Lindahl som var gästforskare vid universitetet i Santa Cruz. Filippa var knuten till Göteborgs universitet där en riktig älvdalsvän, Henrik Rosenkvist, arbetar. Henrik delade med sig av sitt intresse för älvdalskan till Filippa, som förde det vidare till Nick. Och Nick tog nu flyget från Kalifornien till Sverige för att vara med på sommarkursen i Älvdalen.

– Flygresan tog ungefär 16 timmar totalt, berättar han där han sitter i en stol på Baureð i Älvdalen och berättar om varför han deltar i sommarkursen i Älvdalska med den otroligt energiske och engagerade 88-årige Bengt Åkerberg som lärare.

Nick är doktorand i lingvistik.

– Jag har alltid tyckt att andra språk är intressant. Det finns så många olika språk, men alla är de byggda på samma grundläggande mönster, berättar han.

– Jag är också intresserad av hotade språk och vad som görs för att rädda dem. Älvdalskan är för honom väldigt intressant med sina verbböjningar och olika kasus och avancerade grammatik.

– Språket är oerhört viktigt för ett samhälle och det är värt all beundran att man kämpar för att det ska överleva, berättar Nick. Varje språk är en kulturell skatt.

– Älvdalskan är så intressant så att jag ville komma hit för att se och höra själv och jag hoppas att jag får komma tillbaka för att lära mig att tala språket också. I Kalifornien finns ju inte så många att prata älvdalska med.

När han nu ändå åkte till Sverige för att vara med på sommarkursen passade han på att besöka sin flickväns, Filippa Lindahl, föräldrar i Gävletrakten.

Jan Nordin, bördig från Åsen, men bosatt i Vancouver, Canada kom tvåa på listan över långväga kursdeltagare. Totalt ett trettiotal personer deltog i kursen. Många av dem är språkforskare vid olika universitet i Europa, men också anliga älvdalingar – och en Norrman – deltog i kursen.

Enligt rykten förbereds nu den kommande vinterkursen och kursledaren Bengt Åkerberg sade på kursen att han ställer upp igen eftersom intresset för språket är så otroligt stort.

På kursen behandlades också hur språk kan återupplivas. Israelen Yair Sapir berättade om hur Hebreiskan gått från ett utdött språk några hundra år efter Kristus till ett språk som i dag talas av över sju miljoner människor och är officiellt språk i Israel. Han berättade också hur de infödda på Nya Zeeland, genom att starta hundratals förskolor där barnen bara pratar Maori, lyckats vända på trenden och fått fler talare av det inhemska språket.