Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från New York till Borlänge

Vi har sett och hört henne i ”Så mycket bättre” och ”Sommar i P 1”. Då berättade Maja Ivarsson ärligt och utlämnande om ett liv präglat av sex, droger och rock ’n’ roll. När The Sounds släpper sitt nya album ”Weekend”, och kommer till Borlänge, finns bara det sistnämnda kvar.

Efter 15 år som band släpper The Sounds sitt femte album ”Weekend”. Med sångerskan Maja Ivarsson i spetsen utlovar bandet en skiva som går tillbaka till rötterna. Turnépremiären och releasepartyt hölls i USA, och när de inleder sverigeturnén på torsdagen gör de det på Liljan i Borlänge.
– Den här plattan är gjord med mycket fritt tänkande, och hela processen har varit väldigt opretentiös. Riktigt bra rockmusik ska inte spelas med hjärnan, den ska spelas med magen och hjärtat, säger Maja Ivarsson.

Bandet beskriver inspelningen som en enda lång rep-session, utan för mycket analyserande och med mer känsla än tidigare.
– På det sättet tycker jag att det här har varit den roligaste plattan att spela in, men man älskar ju ändå alla sina skivor som sina egna barn, säger Maja Ivarsson.
– Men man tycker alltid om det senaste barnet lite extra, tillägger Jesper Anderberg som är låtskrivare, gitarrist och spelar synt.

Kvintetten, som har spelat tillsammans ända sedan gymnasiet, har rönt stora framgångar i Skandinavien. Men den största publiken har de på andra sidan Atlanten.
– Vi fick chansen att åka till USA redan under turnén för första plattan och vi har lagt ned mycket tid och energi på att slå igenom där, berättar Maja Ivarsson.

Efter framträdanden på Memorial Day och i studion hos David Letterman är det inte sällan de spelar för fullsatta lokaler med den lojala amerikanska fanskaran i publiken.
Det var också i USA som Maja Ivarsson fick bukt med sitt drogmissbruk. 2005 lades hon självmant in på behandlingshem i New York, något som hon pratade om i hennes självutlämnande sommarprat i P 1.
– Jag började bete mig illa och det gick ut över både bandet och spelningarna. Det var väl inte som i ”Svinalängorna” direkt, men till slut kände jag att det inte var så jävla coolt att vara full och hög hela tiden, säger Maja Ivarsson.

Trots detta lade The Sounds aldrig ned. De fortsatte leverera.
– Vi slutade aldrig att spela, men det är klart att det inte hade funkat i någon längre period. Det tror jag att alla i bandet kan skriva under på, säger bandets gitarrist och låtskrivare Felix Rodriguez.

Maja Ivarsson hyllades för sin medverkan i ”Så mycket bättre” och hennes uppriktiga sommarprat toppade listan av alla efterhandslyssningar i P 1.
– Jag ser det som en revansch. Det finns nog en bild av mig som är ganska hård, självsäker och kaxig och jag tyckte det var dags att visa att jag också bara är en människa och att det är okej att vara det, säger hon.
På frågan om det finns någon skillnad på The Sounds före och efter Maja Ivarssons medverkan är alla eniga; The Sounds är fortfarande samma band, men med en något mer mänsklig frontfigur.

Elin Åhlén/TT