Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från OS till företagande

För syskonen Erika och Martin Hansson är skidor deras vardag. I snart två decennier har det drivit företaget Dalskidan i Sälen. Fast innan de blev företagare var de framgångsrika åkare i alpina landslagslaget.

Annons

Sista fredagen i månaden får alla, såväl företagare, arbetstagare som arbetslösa chansen att mötas och skapa nätverk på företagarfrukosten. Det är näringslivsenheten i Malung-Sälens kommun som erbjuder frukostmingel. Mestadels är det företag som presenterar sin verksamhet.

– Man ska ha fysiska möten under enkla förhållanden, ett nätverk för alla, säger näringslivschefen Maggie Grundén.

Förutom representanter från Almi och Arbetsförmedlingen kom Erika och Martin Hansson för att berätta om sin verksamhet inom skidbranschen.

Erika ochMartin Hansson berättade om sitt företagande inom skidbranschen på fredagensföretagarfrukost. Deras mål har alltid varit att bli bäst.

Dalskidan är ett skiduthyrningsföretag med stor bredd. Publiken fick veta det mesta om de forna skidstjärnornas liv, från elitidrottare till framgångsrika entreprenörer.

– Tillsammans har vi åkt 20 år i landslaget, vi hade inte nått så här långt om vi inte varit två, konstaterar Erika Hansson.

Båda är uppväxta i Sälen och de var aktiva på 1990-, och 2000-talet. Som bäst kom Martin trea i slalom i en världscuptävling. För Erikas del toppade hon skidkarriären med en andraplats i storslalom i världscupen.

Företaget startade de mitt i karriären och lokalen byggde de innan OS i Nagano 1998.

– Vi hade aldrig klarat det utan föräldrarna, säger Martin Hansson.

De fick en flygande start.

– Vi hade tur att carvingskidorna kom efter två år, alla ville testa skidorna, säger Martin Hansson.

Konkurrensen bland uthyrarna i Sälen är stenhård och det är inte lika lönsamt att hyra ut skidor längre. Därför ha de satsat på alpinracing. Med sina goda kontakter inom alpina sporten slipar de skidor åt världseliten inom de flesta alpina sporterna.

25 personer kom för att mingla och lyssna de forna skidstjärnorna från Sälen.

De vill båda slå ett slag för integrationen av invandrare. För snart ett år sedan inträffade en solskenshistoria när Dadmuhammad Munir från Afghanistan besökte Dalskidan. På en bussresa för asylsökande som kommunen arrangerade överraskade han alla med sina kunskaper i skidslipning.

– Han praktiserade hos oss i fyra månader. Nu har han rest tillbaka till Agfanistan, berättar Martin Hansson.

Utöver kärnverksamheten som är skiduthyrning säljer de säkerhet till skidbackar såsom skyddsmadrasser, nät och pistmarkeringar.

Men allt är inte bara alpint, tack vare närheten till Vasaloppsstarten satsar de stort på längdskidor.

Susanne Nyström som vunnit Tjejvasan sex gånger bor numera i Sälen. Det har Dalskidan tagit fasta på ochnu kan den som vill gå i hennes skidskola.

– Det är väldigt uppskattat, hon är jätteduktig, avslutar Erika Hansson.

Annons