Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från oss till framtiden

Annons

Kopparberget ska skydda minnet av en majdag. En tidskapsel med hundratusentals fotografier har sänkts ner i gruvans mörker.– Den får stå här i en evighet, säger Fredrik Byrfors, projektchef för A day in the world.

Den 25 maj i fjol deltog människor från 165 länder i projektet A day in the world (En dag i världen). Under 24 timmar fotograferade de sina liv och sin vardag.
Nästan 100 000 bilder skickades in till projektets hemsida.

Bilderna har samlats på en dator som tillsammans med utskrivna foton placerats i en tidskapsel. I går sänktes kapseln ner i Creutz schakt. Den ska placeras i en ort 55 meter under jorden.
– Bilderna ska sparas till framtida generationer, säger Fredrik Byrfors

Gruvgången från 1700-talet kommer att passeras av grupperna som går rundturer i gruvan,
– Det är ett sätt att utveckla dagens besöksmål, säger Anna-Lena Grusell, ansvarig för besöksservice vid Falu gruva.

A day in the world är, enligt Anna-Lena Grusell, det största fotografiska dokumentationsprojektet som har genomförts under ett dygn. Tanken med projektet var att bilderna ska skildra deltagarnas vardag.
– Det är kul att kolla på bilderna nu men det kommer att bli ännu roligare om 50 år, säger han.

Danska poliser som patrullerar Grönlands isvidder med hundspann, pizzabud som vadar ut med en matleverans till en japansk trålare som strandat vid Sydafrikas kust. En indisk pojke som badar med en vattenbuffel.
65 000 personer har delat med sig av glimtar från sin vardag. Men alla motiv är inte lika exotiska.
– Det är många husdjur och solnedgångar, säger Fredrik Byrfors.

Kapseln är tillverkad av specialstål som är mycket resistent mot rost. Syret har tömts ut och ersatts av argongas för att innehållet ska bevaras bättre.
– Den är byggd för att hålla i minst tusen år, säger Christian Runius, som har designat kapseln.
Enligt Christian Runius är kapselns skal så pass starkt att den skulle hålla även om hela gruvan rämnade.

Det finns flera skäl till att Falu gruva valdes som förvaringsplats åt tidskapseln. Eftersom det är ett världsarv är tanken att gruvan ska bevaras för alltid. Christian Runius säger att det är bra förhållandena i gruvan eftersom de är konstanta. Det gör att kapseln håller längre.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se