Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från stripp till galleria

Förra veckan, i fullt dagsljus, slogs portarna upp. Nu behövde ingen längre smyga sig fram och ringa på en klocka för att bli insläppt.
Gamla strippen i Särna är ett minne blott och nu lyser en ny galleria med åtta kvinnliga företagare upp längs genomfarten.

Borta är de gamla skyltarna som förkunnade att det pågick helt andra aktiviteter bakom de mörklagda fönstren. Någon ny skylt har ännu inte kommit på plats.
– Nej, och vi vet inte riktigt vad vi ska döpa det hela till, kanske bara galleria, funderar Susanne Olsson, när hon slår upp portarna till den nya affärsgallerian i de lokaler som under några år härbärgerade en helt annan verksamhet som förkunnades med stora skyltar.

På morgonen plockades de stora mörkläggningsskivorna ner från fönstren och ljuset släpptes åter in i lokalerna som nu sanerats och målats ljusa.
– Vi var som mest tolv personer här och jobbade för att det hela skulle bli klart. Hade det inte varit för Särnabornas engagemang så hade jag aldrig orkat driva det här så här långt, säger Susanne.
– Alla har varit så upp muntrande och hjälpsamma, fortsätter hon.

Fortfarande återstår en hel del arbete. Nya skyltfönster och en ny entrédörr ska komma på plats efter vintern och husets utsida ska målas och snyggas till.
– Lägenheten på övervåning är redan iordninggjortd och hela affärsdelen är nu renoverad och fräsch, men just nu vill jag inte se en målarpensel på många dagar, säger Susanne, medan besökarna strömmar till och gratulerar henne till vad hon och hennes vänner åstadkommit.
Inne i lokalen finns nu sju företagare och en förening som delar på utrymmen.
Där finns Fornminnesföreningen som nu fått en hemvist och där finns frisörer, fotvård, nagelkonst och affärsidkare.

En liten fikahörna kommer också att etableras.
Däremot finns inte den i Särna så beryktade strippstången kvar.
– Vi får väl leva med att det nu är känt som gamla strippen, medan vi funderar på ett nytt namn, skrattar Susanne Olsson.

Nisse Schmidt/DT