Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från utspridda på sju byggnader till ny designad teknikbyggnad

Platschefen Johan Söderström, ABB-Ludvika, och enhetschefen Per Eckemark för HVDC-enheten (högspänd likström) offentliggjorde igår morse DD:s fredagsnyhet att koncernen låter bygga en ny HVDC-fabrik i Ludvika.
Nya byggnaden för 250 miljoner kronor, färdig till sommaren 2012, innebär en ny exteriör profil på ABB. En 150 meter transparentliknande fasad i glas och plåt, på nuvarande parkering och framför provhallen Uhven för de ultrahöga spänningsproven.

- Ett mycket positivt beslut, både för oss här i Ludvika och för hela ABB. HVDC är en framtidsteknik inom kraftöverföringsområdet och vi befinner oss i ett starkt expansionsskede med nyanställningar, säger Per Eckemark.
Johan Söderström understryker två betydelsefulla beslut koncernen tagit på en vecka: totala fastighetsköpet och HVDC-fabrik. Att detta är kvitto på det förtroende Ludvika och HVDC-verksamheten har inom ABB-koncernen.
HVDC har nettoökat sin personal med cirka 120 personer sedan 2008. Med kännedom om ordrar och en samlad HVDC-fabrik vågar Eckemark lova fortsatt nettoökning 50-60 anställda de kommande tre åren. Främst söks kraftsystemsingenjörer och personer kvalificerade att driva och leda stora projekt i världen.

Samla 500

- Att samla alla 500 medarbetare utspridda på sju byggnader - dessutom har vi 200 medarbetare ute i världen - under samma tak med kontor och verkstäder ger oss rätt förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av verksamheten, fortsätter Eckemark.
Han är övertygad om att det blir positiva effekter av en samlad styrka en enda byggnad varifrån ABB ska leverera HVDC-anläggningar på en, som man tror, fram till år 2030 växande marknad. Sälja sin teknik i miljardordrar där så effektivt som möjligt, med så små förluster som möjligt, behöver överföras stora effekter el från vattenkraft, vind, sol och biokraft långa avstånd eller från hav till land.

Hypermodern

Aktiketbyrån Archus illustrationer ger bilden av en hypermodern kontors- och verkstadsbyggnad. Efter järnvägsövergången möts besökaren om 1,5 år av en 150 meter lång transparentliknande fasad. Kontor i fyra våningar. Ljushallen öppen i flera våningar, kundcenter och hörsal för personalträffar samt fikautrymmen. Mötesrum som dels vetter in mot ljushallen, dels hänger balkonglikt ut över stora öppna verkstads-, sammansättnings- och testningshallen.
- Nya lokalerna ska signalera på framtiden, säger Lars Åkerstedt, vd för ABB Fastighet.

Firmor flyttas

Logistiskt flyttas norra personalparkeringen norr om Gula villan. Nuvarande 2-3 firmor efter Lyviksvägen-Kajvägen, mot järnvägen, måste man försöka lösa in för avflyttning. Lyviksvägen, genom/bakom ABB-Ludvika, får en ny förlängd skarp kurva runt Gula villan. Utökade industriområdet med nya parkeringar ska anpassas snyggare med gång- och cykelväg mot restaurang Piren och Ludvika småbåtshamn i norr.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se


/ Fakta/
+ ABB verkar i 100 länder med 117000 anställda. Ludvika är koncernens globala centrum för kraftöverföringar med spjutspetstekniken högspänd likström, HVDC. En framtidsteknik i starkt frammarsch genom stora ordrar i Kina, Indien, Sydamerika, Europa.
+ Själva HVDC utgör dock bara en fjärdedel av hela ABB-Ludvika.
+ HVDC har ökat sin personal med ca 120 anställda sedan 2008 till 500.
+ För 250 miljoner kronor ska nu byggas en HVDC-fabrik.
+ Ett hypermodernt kompex miljöcertifierad enligt LEED, Leadership in Energy and Environmental Design.
+ Förra veckan köpte ABB tillbaka samtliga ABB-fastigheter i Ludvika från Kungsleden för 809 miljoner kronor.
+ ABB-ledningen plus 20 unga anställda har i veckan träffat kommunalråd Maria Pettersson och mark- och planeringschef Jan-Erik Eriksson för samtal kring vad som man tycker är bra i Ludvika och vad som kan bli bättre när det gäller: bostadsmiljöer, kommunikationer (te x kravet 45 minuter max tågpendling till Falun och en timme till Västerås) dagis, skola och fritidsanläggningar.