Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Franciskus frånAssisi var bättre!


Först vid tiotiden på kvällen, när jag krupit ner i bädden på nattåget norrut, ser jag på nätet att en ny påve har utsetts. Och jag hajar till: Han kallar sig Franciskus!
Nej, jag är sannerligen inte katolik. Men i den katolska traditionen finns en del fantastiska helgongestalter och den främste av dem är fattigmunken Franciskus av Assisi, han som predikade för småfåglarna och gick upp en av de stigar som skulle leda både till den moderna rättvisetanken och det ekologiska tänkandet.

I en av legenderna omvänder Franciskus rentav en mycket våldsam varg, som sedan slår följe med honom. Är det honom som argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio uppkallat sig efter?
Jag hör att Bergoglio lever ett enkelt liv. Han åker buss. Har ingen chaufför. Hm. Det låter riktigt bra. Med egen chaufför kommer ingen till himlen (modernt Jesusord). Har alltså en ganska korrumperad och mycket konservativ katolsk kyrka bestämt sig för att gå en ny väg?

Tyvärr inte. Skenet bedrar. På den progressiva latin-amerikanska kontinenten, i synnerhet kanske i Brasilien, tycks den nyvalde påven betraktas som föga nydanande. Katolska kyrkan i Argentina har dessutom en dyster historia från militärdiktaturens långa era. Kyrkan hjälpte till at hålla regimen under armarna. De socialt radikala befrielseteologerna bekämpades av högern och militärerna och kanske deltog den nye påven i det, men det verkar inte klarlagt och behöver inte stämma. Påven Franciskus inställning till samkönade äktenskap är fundamentalistisk. Inte mycket tyder på att denne påve kan inblåsa ny ande i den stelnade kolossen.

Bland de 1,2 miljarderna katoliker i världen finns naturligtvis en massa radikala och progressiva människor. Det finns och har funnits rörelser inom denna kyrka som ställt sig på de fattigas sida och till och med varit direkt vänstersinnade.
Påven Franciskus I hör inte till dem. Jag föredrar medeltidens Franciskus.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se