Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredagskrönikan: Gagnef i fokus

Veckans raket, och förmodligen årets lokalraket, är ju så klart ”Gagnef stajl”. För den som har missat hajpen så handlar det som en Gagnef-variant på superhiten Gangnam Style, gjord av Göran Arnberg. Låten hade nära 200 000 träffar på YouTube på torsdagseftermiddagen när jag kollade sist, och då hade den bara legat ute i fyra dagar.
Med andra ord; många tycker att den är kul, och i högen av kommentarer jublas det; ”äntligen stolt över att vara från Gagnef” och så vidare.
Jag tycker den ärhellip; ja, jo den är roligt gjord. Fulsnyggt producerad, både låt och video. Lite som Onkel Kånkel goes 2013, fast utan snusk.
Jag lyfter på hatten och gratulerar Göran.

Gagnef kommun är i fokus nu, med Svarte Sören i Farmen och Gagnef stajl på YouTube. Och i helgen drar Björborevyn igång som grädde på moset.
Det är mina hemtrakter det. Lägg därtill ganska grov Björbo-dialekt, och jag kan nu, med lite distans, se varför jag ibland hade svårt att bli tagen på allvar när jag började gymnasiet i Borlänge.
”Stå hä i boka?” frågade jag läraren när vi fick första läxan på biologilektionen.
Det var efter det gapskrattet i klassrummet jag började lära mig svenska. Nu är jag tvåspråkig och skiftar helt naturligt mellan björbomål och svenska, beroende på vem jag pratar med.

...Lite lustigt är att så många verkar ha tänkt Gagnef-varianter av Gangnam style. Som ni ser på dagens nöjessidor så sjöng Blondinen i Borlängerevyn en Gagnef-variant av låten redan på nyårsafton. Björborevyn har tydligen också en egen variant.
Och, framför allt; i mellandagarna, när syrran var hemma och hälsade på, sa hon ”nån borde göra Gagnef style, det skulle nog bli populärt”.
Du hade så rätt kära syster, så rätt.

Höjt!
System of a down kommer till Getaway rock i Gävle i sommar. Veckans bästa nyhet. Årets bästa nyhet. Världens bästa nyhet.
Getaway släppte System of a down, Sweden Rock släppte ”första spelningen i norden någonsin med Survivor”. Kanske finns en anledning till att dom aldrig spelat i Norden tidigare.
Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se