Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frejalunden är namnet

Det var trångt, väldigt många ville vara med när den nytillbyggda delen på Balders servicehus invigdes. Det nya namnet blev Frejalunden och platserna är redan fyllda.

Eva Nordlund, chef för Frejalunden, såg glad ut. Boende och personal plus en hel del besökare hade samlats inne i huset. Vid bandklippningen uthus köade många fler för att få komma in.

Leif Eriksson, Gamla Byn, som ansvarat för bygget, lämnade symboliskt över en stor nyckel till kommunalrådet Lars Isacsson som i sin tur lämnade den vidare i omsorgsstyrelsens ordförande Wojciech Nedzewicz. Isacsson och Eriksson var ordförande respektive vice i omsorgsstyrelsen när beslutet om utbyggnaden togs.
Balders servicehus är ett boende för äldre som har hemtjänst. 1972 byggdes en flygel som rymmer äldreboenden Midgården och demensboendet Sagalunden.

Den nya flygeln rymmer på övervåningen Lindhagens korttidsboende med 20 platser, som har flyttat från lasarettet. På nedre våningen ligger Frejalunden med sina 14 lägenheter. Alla platserna är redan fyllda, många av dem som tidigare fanns på Lindhagen har väntat på en plats i vård- och omsorgsboendet.
– Det är toppmoderna lägenheter, berättar Eva Nordlund. Badrummen är ergonomisk utformade med höj- och sänkbara toaletter. Alla lägenheterna har ett eget litet pentry, men det finns också en gemensam matsal.

Både Eva Nordlund och byggherren Byggpartner framhåller det goda samarbetet. Personalen har varit med och utformat boendet.
– Jag hoppas ni märkt att det kommunen bygger nytt är förskolor och äldreboenden, sa Lars Isacsson vid invigningen. Barn och äldre är två viktiga grupper.

Wojciech Nedzewicz framhöll att Frejalunden ska vara ett hem och att det därför har varit viktigt att personal och boende varit delaktiga i bygget.
Musikskolan stod för underhållning, gäster lämnade presenter och så blev det förstås kaffe och tårta.
34 förslag till namn hade kommit in. Maria Klinga hade föreslagit det vinnande namnet Frejalunden.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se