Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad Coop-chef granskas igen?

Före detta Coop Konsum chefen i Leksand friades i tingsrätten.
Nu vill bland andra vice överåklagare Astrid Eklund att Högsta domstolen ska ta upp ärendet.

Under närmare fem år betalade den före detta Coop Konsumchefen ut löner till extrapersonal och övertid till ordinarie personal via egenhändigt framtagna presentkort för sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

När det upptäcktes åtalades chefen för grov trolöshet mot huvudman, men både tingsrätten och senare hovrätten ogillade åtalet. Att han gjort fel och missbrukat sitt förtroende var det inget tvivel om men båda domstolarna menade att Coop Konsum inte lidit någon ekonomisk skada. Snarare tvärtom.

Vice överåklagare Astrid Eklund och kammaråklagare Katarina Mörnstrand håller dock inte med. De menar att företaget visst fått extra kostnader eftersom utbetalningarna inte ingått i budgeten. De skriver också att det är principiellt viktigt att reda ut vad som menas med skada. Därför vill man att riksåklagaren söker prövning i Högsta domstolen.

Annki Hällberg/DT