Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad för grov våldtäkt får 140 000 av staten

Han följde våldtäktsoffret till brottsplatsen. Han kysste henne där. Och 25-åringen fanns på plats när offret våldtogs grovt på bakgården vid Fredsgatan. Ändå får nu den 25-årige mannen 140 000 kronor av staten för att ha suttit häktad och friats.

Justitiekanslerns beslut om ersättning innebär att det skrivs ytterligare ett kapitel om den gängvåldtäkten vid Fredsgatan i Ludvika natten till den 17 oktober. Innan historien är färdigskriven kan 25-åringens båda kamrater också få liknande ersättningar beviljade av JK. Detta trots att alla tre bevisligen befann sig på brottsplatsen med offret medan minst två av dem förgrep sig grovt på henne. I och med hovrättsdomen förlorade offret dessutom ett utdömt skadestånd om 166 860 kronor.

Fredsgatanfallet har flera inslag som gör det kriminalhistoriskt. För det första avbröts en mycket brutal våldtäkt av att förbipasserade hörde vad som hände och ingrep. Tre okända män flydde från platsen. Under sensommar och höst hade ett gäng på 10-12 yngre män utestängts från flera krogar på grund av sexuella trakasserier mot kvinnliga gäster. Därför fattade spaningsledaren Leif Nykvist det kontroversiella beslutet att tvinga ett tiotal av dem att lämna DNA-prov, så kallad topsning.

När provsvaren kom hittades DNA från två av de topsade på fimpar från brottsplatsen. De greps och häktades. Förhör riktade misstankar mot en tredje person som också han bands till platsen med DNA. De tre männen häktades och dömdes i tingsrätten till vardera fyra års fängelse för grov våldtäkt. Det kunde inte bevisas vem som gjort vad men domstolen konstaterade att de agerat i samråd och därför var att betrakta som gärningsmän alla tre.

Mannen som nu får ersättning av staten medgav dessutom att han varit på platsen, att han kysst offret men hävdade också att det vara hans kamrater som våldtog henne. Kamraterna har hela tiden nekat till att ens ha varit där. Målet gick till Svea hovrätt som ansluter sig till det mesta i tingsrättens resonemang. Det är bevisat att alla tre var vid offret när hon så grovt våldtogs.

En enda avgörande detalj i hovrättens bedömning vände upp och ner på målet - och ger nu 25-åringen 140 000 från staten. Offret har beskrivt en av männen som mer passiv under våldtäkten. Hovrätten hävdar att inget bevisar att han på något sätt varit delaktig. Inte heller anses det bevisat vem som gjorde vad även om också hovrätten spekulerar kring det. Slutsatsen blir att ingen kan dömas - Fredsgatanmålet blir ett Lindome-fall.

Uttrycket "Lindome-fall" härrör från ett fall 1990 när en 89-årig man misshandlades till döds i sitt hem i Lindome utanför Göteborg. Gärningsman var en av två tjuvar som råkat välja fel hus och hamna hos 89-åringen. En av dem dömdes i första instans för mord, den andre för grov stöld och skyddande av brottsling. Hovrätten för västra Sverige kom fram till att de kunde agerat i samråd vilket inte åtalet gällde. Mordåtalet ogillades och båda dömdes för grov stöld till sex månaders fängelse.

Läs även: Skyldiga går fria - bevisen hinner inte analyseras

Läs även: Snabb DNA-test fällde dubbelmördaren Eklund