Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad från grova barnvåldtäkter - med minsta marginal

Två ville fälla, två ville fria. I och med att detta ska tolkas till en åtalads förmån frias nu en dalaföretagare i 35-årsåldern för grov barnvålkdtäkter som annars skulle ha gett honom ett flerårigt fängelsestraff. Mannen är redan på fri fot.

De påstådda brotten ska ha begåtts 2013, anmäldes i mars och 35-åringen greps och häktades 2 jun och har sedan dess suttit i inlåst. Han frigavs 15 juli då rätten inte kunnat enas om domen. Domaren Katarina Lindström är en av dem som ogillar åtalet vilket kan tolkas som att domen kommer att bli svår att få ändrad. I hovrätten sitter fler jurister vilket brukar betyda att en yrkesdomares behömning brukar hålla.

35-åringen stod åtalad för grova våldtäkter mot ett barn som var mycket ungt vid de första påstådda brotten och åtalades för flera grova våldtäkter mot barn och för sexuella ofredanden som bland annat ska ha bestått i att barnet tvingats se på porrfilm tillsammans med honom. 35-åringen har heta tiden konsekvent nekat till anklagelserna och har sagt sig inte förstå varför han beskyllts för vad han åtalats för.

Åtalet ogillas nu därför att stödbevisningen bedöms som alltför osäker. Barnet har ändrat sina berättelsre men det bedöms kunna bero på dess låga ålder vid övergreppen. Barnet har berättat detaljer som tolkas som egna upplevelser. Samtidigt ifrågasätts om viss händelser verkligen inträffat. Rätten noterar också ledande frågor, brister i logiken och det som till slut leder till att åtalet ogillas är att rätten inte anser sig kunna utesluta att barnet infulerats av TV, internet och kamrater.

De båda reservanterna anser att barnet är trovärdigt att ett fynd i mannens dator tyder på ett sexuellt intresse för barn. Nämnas bör att han inte ens åtalats för innehav något innehav av barnpornografi. När mannen första gången beskylldes för övergreppen flyttade han genast från orten och lät sitt företag gå i konkurs. en omständighet som tolkats diametralt olika av åklagare och försvar.

Läs även: Sex års fängelse för vuxna som våldtog 14-åring