Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades från misstankar om grov våldtäkt utanför restaurang – nekas ersättning

En av de tre männen som först dömdes, men sedan friades, för den grova våldtäkten utanför en restaurang i Ludvika i oktober 2015 har nu fått sin begäran om ersättning avslagen.

Annons

I oktober 2015 blev en kvinna våldtagen utanför en restaurang i centrala Ludvika.

Läs även: Två män anhållna misstänkta för grov våldtäkt i Ludvika i höstas

Från början var det två män som var misstänkta för brottet. Båda häktades den 22 januari. Och en månad senare häktades ytterligare en man misstänkt för gärningen.

Alla tre männen åtalades vid Falu tingsrätt misstänkta för grov våldtäkt. En av dem erkände att han varit tillsammans med kvinnan på platsen, men hävdade att det var de andra två männen som gav sig på henne. De i sin tur påstod att de inte ens var på plats och inte hade någon kännedom om händelse.

Falu tingsrätt ansåg dock att kvinnan var mycket trovärdig. Desutom hade man hittat cigarettfimpar på platsen som visat att männen befunnit sig där. Rätten kom fram till att en av männen utfört de sexuella handlingarna medan en annan av dem höll i kvinnan. Den tredje mannen deltog i ringen runt henne och gjorde inget för att förhindra det som skedde.

De ansåg därför att alla tre skulle dömas för att tillsammans och i samförstånd ha begått våldtäkten. Påföljden blev fyra års fängelse samt utvisning. De skulle även betala skadestånd till kvinnan 166 860 kronor.

Läs även: Trio fick fyra års fängelse för grov våldtäkt

Åklagaren Sanna Gens valde dock att överklaga domen till Svea Hovrätt och yrkade på längre fängelsestraff – något som resulterade i ett kraftigt bakslag för såväl henne som för den kvinna som tingsrätten hävdat blev utsatt för våldtäkten.

De valde nämligen att fria alla tre männen eftersom de ansåg att det inte gick att avgöra fem eller vilka som deltagit i övergreppet.

Läs även: Hovrätten friar tre män från grov våldtäkt

En av männen , en 25-årig Ludvikabo, fick 140 000 kronor i skadestånd för den tiden som han suttit häktad.

Läs även: Oskyldigt misstänkt för grov våldtäkt får 140 000 kronor i skadestånd

Ytterligare en av dem – en Ludvikabo i 30-årsåldern – begärde även han ersättning för lidande enligt Justitiekanslerns praxis samt för förlorad arbetsförtjänst med 37 600 kronor.

Nu står det dock klart att de avslår hans begäran med hänvisning till att han bevisligen befunnit sig på brottsplatsen.

Enligt Justitiekanslern handlar det om en så kallad "Lindomesituation" där det inte gått att slå fast vem som begått det grova brottet i fråga.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Annons