Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida är bästa fordonslackeraren

/
  • Frida Gustafsson från Arkhyttan är Fordonslackerarnas representant i Yrkeslandslaget efter seger i SM.
  • I kategorin Bilskadeteknik kom Zimon Wisjö från Falun på delad tredje plats med...
  • Rickard Persson från Insjön.
  • Olle Silfverbrand från Leksand, isoleringsplåtslagare tog silver.
  • Jesper Axelsson från Älvdalen går på Lackskolan i Falun. Han tog en bronspeng i Yrkes-SM.
  • Emil Eriksson, Rättvik, kom på tredje plats bland målarna på Yrkes-SM. Målarna skulle i sin monter bland annat göra en fri dekoration, en bildöverföring och schablon, tapetsera och måla snickerier. Allt i harmoni på temat exotiskt.

Frida Gustafsson från Arkhyttan blev svensk mästare i fordonslackering när Yrkes-SM avgjordes i Umeå.
Redan efter första dagen lade hon beslag på den neongula ledarkepsen som förblev hennes under tre dagars tävlande.

Annons

Frida Gustafsson utbildade sig till lackerare på väl ansedda Lackskolan på Haraldsbogymnasiet i Falun. De senaste två åren har hon jobbat på TKBM bil i Haninge.

Hon berättar att hon var väldigt nervös vid invigningen av mästerskapen.

– När jag fick komma igång släppte det. Det är ju det här som jag tycker är kul, sade Frida Gustafsson med ett stort leende när Dala-Demokraten intervjuade henne mellan momenten.

– Det är fantastiskt kul att få göra det här.

Inför tävlingarna har hon jobbat på som vanligt men målat lite mer. Frida Gustafsson berättar att kollegorna varit väldigt hjälpsamma under förberedelserna.

– Nu ringer och sms:ar dem. De peppar verkligen.

De olika branscherna bestämmer själva hur många deltagare som bereds plats vid SM. För lackering krävs en kostsam lackbox och annan utrustning som begränsar deltagandet till fyra. De tävlande sattes på prov i olika moment som lackering av en bildörr och tillhörande förberedelser, lackering av en hjälm med färgerna blå och gul men med egen design, de gjorde en färgbrytning och en mätövning där dekaler skulle fästas. De hade också två hastighetsprov i att rengöra lackeringssprutan och ta på sig skyddskläder.

Emelie Dammare från Vikmanshyttan vann SM 2012 och tog silver i fjolårets Yrkes-VM. Under årets SM intervjuade hon fordonslackerare och andra tävlande inom motorbranschens yrkesnämnd. Även dessa intervjuer var ett moment i tävlingen.

– Eftersom de kommer att representera yrkeskåren och Sverige vid internationella mästerskap vill vi se att de är goda ambassadörer, säger Emelie Dammare.

Det var dalatätt vid lackerings-SM. Tidigare SM-vinnaren och numera läraren på Haraldsbogymnasiet Camille Cederlund var huvuddomare. Hon kommer liksom förra året att vara coach för lackerarnas deltagare i Yrkeslandslaget.

– Om fyra veckor åker jag med Frida till Danmark för att tävla i deras mästerskap, säger Camille Cederlund.

Annons