Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frigavs av domstol trots tio kilo hasch

41-åringen har fört in drygt tio kilo hasch till Sverige. Falu tingsrätt finner henne på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Ändå har tingsrätten försatt kvinnan på fri fot. Var hon finns i dag är okänt.
– Vi har väldigt svårt att förstå resonemanget, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.

Det började med en utlänningskontroll i maj. I den kontrollerade lägenheten fanns förutom lägenhetsinnehavaren också tre tyska medborgare och några barn. Och indikationer på förekomst av narkotika. Det ledde till husrannsakan i hyrbilen de tre tyskarna kommit i.
Där hittades närmare elva kilo hasch.
Det ledde till att alla fyra häktades för grovt narkotikabrott.

I slutet av augusti hade de tre männen släppts i brist på bevis. Då hade dessutom utredarna sökt kontakt med tyska kolleger och rättshjälp begärts för en rad utredningsåtgärder i Tyskland. Än i dag har inte begärda åtgärder utförts.
Däremot har utredarna fått besked att det krävs domstolsbeslut i Tyskland.

Den misstänkta kvinnan har förflutet som narkotikabrottsling i Tyskland. Hon erkänner att hon fört in narkotikan, men hävdar att den placerats i bilen medan hon handlade i en butik i Dortmund. Bland de åtgärder de svenska myndigheterna begärt att få gjorda är syn av butikens övervakningsfilmer.
41-åringen har pekat ut en medresenär som trolig hanterare av narkotikan. Han undgick gripandet i Borlänge men har senare tillsammans med ytterligare en man gripits och häktats i Tyskland där de utreds för narkotikabrott. De tyska myndigheterna har erbjudits ta över hela svenska utredningen.

En annan originell omständighet är att 41-åringens man påståtts vara infiltratör för tysk polis och bevakade den som undkom tillslaget i maj. Uppgifter som i viss mån bekräftats.
– Ja, om jag förstått det rätt så har han på något sätt samarbetat med tysk polis, säger Fredrik Skoglund.
Efter att ha gått med på förlängd häktning några gånger krävde 41-åringen 21 augusti att bli försatt på fri fot. Det kan nämnas att tio kilo hasch är fem gånger gränsen för grovt brott. Vilket brukar innebära så kalla automatisk häktning.

Trots detta frigavs 41-åringen av Falu tingsrätt. Ett försök att överklaga avfärdades i en mening av Svea hovrätt. I dag är kvinnan försvunnen.
– Jag utgår från att hon åkt hem. Jag vet heller inte hur brottet nu ska utredas, säger Fredrik Skoglund.
Rådman Dan Westerberg, som beslutade frige kvinnan kunde inte nås under tisdagen.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se