Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frigivande av fackliga kamrater måste gå före ökad Iranhandel!

ÖPPET BREV till statsminister Stefan Löfvén

Vi undertecknade, aktiva inom den svenska fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsens partier, vänder oss till dig Stefan Löfvén, med en vädjan och en uppmaning inför ditt statsbesök till Islamiska Republiken Iran 11–12 februari.

Vi vill att du som gammal fackföreningsman och som ordförande i Socialdemokratiska Arbetarpartiet i kommande samtal med president Rouhani framför kravet på alla fackliga och politiska fångars frigivande.

Vi vill att du särskilt nämner Jafar Azimzadeh, Behnam Ebrahimzadeh och Esmail Abdi som den fackliga internationalen ITUC och Amnesty uppmärksammat och driver kampanjer för.

Det finns hundratals fackliga och politiska fångar i Iran. Men allmänna ordalag om oro för mänskliga rättigheter utan att nämna konkreta namn har hittills inte gett några resultat. Vi hoppas och förväntar oss att du passar på och blir en del av den internationella kampanjen för dessa fackliga ledares frihet.

Vi hoppas och förväntar oss att du utnyttjar möjligheten att hävda ILO:s konventioner för rätten att bilda fackföreningar och arbeta fackligt som villkor för vidgat ekonomiskt samarbete med Iran.

Flera av de fängslade arbetaraktivisterna har godtyckligt fått sina straff förlängda med tiotals år innan det gamla straffet avtjänats. Detta på grund av att de informerat omvärlden om de ohyggliga förhållandena i fängelserna.

Flera fackliga aktivister har tidigare torterats och misshandlats till döds eller mist livet på grund av utebliven sjukvård och nedbrytande isolering. Frigivande av våra fackliga kamrater borde därför vara en av förutsättningarna för fortsatta samtal.

Arbetarklassens situation i Iran präglas av total rättslöshet, låga löner som ofta helt uteblir, omfattande arbetsplatsolyckor och stor arbetslöshet.

Arbetarnas rättslöshet och de låga arbetskraftskostnaderna är samtidigt lockande faktorer för svenska och andra multinationella företags vilja att investera i produktion i Iran, som även erbjuder särskilda fria ekonomiska zoner där företagen har mycket låg beskattning.

Därför måste även de svenska företagen visa vilja till erkännande av fria fackliga organisationer för att kunna bedriva verksamhet i Iran och det är du Stefan som har ansvaret för att den medföljande handelsdelegationen rättar sig efter ett sådant krav.

Svenskt Näringsliv brukar eftersträva ett gott företagsklimat. Men i Iran innebär ett sådant klimat att protesterande arbetare kan piskas på offentlig plats. Det skedde i juni förra året i samband med en strejk vid Agh Dara-gruvan i Azerbadzjan-provinsen, då 17 gruvarbetare tilldelades 100 piskrapp vardera.

Att etablera produktion eller bedriva handel under sådana förhållanden är fullständigt oacceptabelt.

Vi förstår dock att du avser fullfölja resan tillsammans med handelsdelegationen likafullt. Vi vädjar därför till dig, som har dina rötter i arbetarrörelsen, att ändå lyfta frågan om våra fängslade fackliga kamrater och med skärpa framföra kravet på deras frigivning.

Du bör kräva garantier för att facklig verksamhet blir tillåten på svenska företag verksamma i Iran. De anställda måste fritt få utse sina representanter och organisera skyddsarbete utan inblandning från den statliga Islamic Workers House.

Du bör kräva garantier för att facklig verksamhet blir tillåten på svenska företag verksamma i Iran. De anställda måste fritt få utse sina representanter och organisera skyddsarbete utan inblandning från den statliga Islamic Workers House.

Vi hoppas att du vill svara på denna vädjan innan avresan och har konkreta framgångar för arbetarklassens sak att redovisa vid din återkomst.

Leve den internationella arbetarsolidariteten!

Kommunalvänstern ordf. Johan Engman

Amineh Kakabaveh Riksdagsledamot Vänsterpartiet

Daniel Sestrajcic Riksdagsledamot Vänsterpartiet

Robert Mjörnberg, Göran Gustavsson, Ali Özturk ledamöter Representantskapet Kommunal Stockholms Län

Kevin Thompson Avdelningsstyrelsen Kommunal Stockholms Län

Håkan Jörnborn Huvudskyddsombud Kommunal

Lovisa Sundman Huvudskyddsombud Kommunal

Anders Andersson Kommunal Vård & Omsorg Malmö

Ulrika Mårtensson Kommunal

Johan Torgå Klubbordförande Livs

Gunnar Westin styrelsemedlem SEKO Stockholm

Masood Punjabi SEKO

Claudia Velásquez, Vision

Khalil Keyvan Iranska Flyktingars Riksförbund facklig aktivist

Bertil Ottoson Amnesty Stockholms fackliga utskott

K-g Wanngård ombudsman LO-distriktet Stockholms Län