Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frigymnasier drar flest elever i Falun

I höst går frigymnasierna i Falun förbi den kommunala gymnasieskolan i antal nya elever.
582 elever börjar på någon friskola, 484 på en kommunal gymnasieskola.
Hagströmska gymnasiet lockar flest bland friskolorna.

Totalt sett minskar elevkullen som börjar på gymnasieskolan i år. Men fler har sökt sig till någon av Faluns sex friskolor än till den kommunala gymnasieskolan.

Drygt 280 elever börjar i årskurs ett på friskolan Hagströmska gymnasiet. En ökning med ett hundratal sen förra året.
– Det beror på olika saker. Vi har en ny inriktning där man kan kombinera DJ, diskjockey, med vilket program som helst, säger Lena Westman, affärsområdeschef.
Hon påpekar också att skolan fick bra resultat vid en skolinspektion.
Hagströmska gymnasiet inriktar sig främst på gymnasiala idrottsutbildningar.
– Vi har åtta program i dag och över hälften av eleverna idrottar. Av 284 nya elever så har 160 valt någon form av specialisering inom idrott, säger Lena Westman.

Majoriteten av eleverna kommer från Falun eller övriga Dalarna och resten utifrån. Skolan håller just på att flytta in i nya lokaler i Försäkringskassehuset på Gruvgatan. Den har nyanställt lärare och ser ljust på framtiden.
Näst flest på friskolorna, 107 elever, börjar på Falu frigymnasium och därnäst kommer NTI-gymnasiet med 54 nya elever.

Faluns kommunala gymnasieskola genomgår en stor omvandling i höst. En stor del av programmen på Haraldsbogymnasiet flyttar till Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet. På Haraldsbo skapas istället plats för eleverna på Hälsinggårdsskolan där det krävs nya lokaler.
Nästa vecka tar kommunens barn- och utbildningsutskott upp frågan om höstens antagningar till gymnasieskolan.
– Jag tycker det ser väldigt positivt ut. Vi har ökat betydligt, från 430 till 480 elever, säger Susanne Norberg (S), kommunalråd och ledamot i barn- och utbildningsutskottet.

Hon vet inte säkert när mätningen gjordes.
– Den kommunala skolan är alltid en trygghet, medan osäkerheten ökar bland friskolorna. Det ser man dagligen i medierna. Vi har väldigt bra utbildningar och folk ser att vi satsar på skolan. Det har blivit väldigt populärt med de nya linjerna på Lugnetskolan.
Susanne Norberg tillägger att det inte går att se hela bilden förrän skolorna startat. Elever kan göra byten vid terminsstarten.

Falun har sex olika friskolor medan den kommunala gymnasieskolan är en enhet med olika program på de tre gymnasieskolorna Haraldsbo, Lugnet och Kristinegymnasiet.
I Borlänge ser det annorlunda ut. Där finns bara en fristående gymnasieskola, Helixgymnasiet. Inom den kommunala gymnasieskolan finns fem, Hagagymnasiet, Soltorgsgymnasiet, Erikslundsgymnasiet, Hushagsgymnasiet och Ljungbergsgymnasiet. Där ökar inte heller andelen elever på friskolan som i Falun.

Men i Borlänge liksom i Falun sjunker antalet gymnasieelever i höst, totalt sett.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se