Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frikänns för sjöfylleri – döms för polisbråk

Polismännen reagerade över hur båten rundade en udde. Väl ikapp fann de båten driva med motor ingång. Vid rodret stod en man som vägrade lämna utandningsprov och följa med dem. Senare skulle han visa sig ha 1,81 promille alkohol i blodet.

Annons


Nu frikänns han för grovt sjöfylleri - men döms för våldsamt motstånd.
Det var den 23 juni förra året som två i en patrullerande polisbåt reagerade över den kontrollerade båtens färd på Runn.
Vid rodret stod en 46-årig man. Han har envetet nekat till att ha fört båten och hävdar att han och hans sällskap legat för ankar i tio, femton minuter när polisbåten dök upp. Han hävdar också att han inte haft någon anledning att följa med polismännen.
De påstår att de varit ikapp efter högst tre minuter. Liksom att ankaret inte låg ute. En av dem är säker på att motorn var i gång och att båten rörde sig. Polismännen hävdar vidare att 46-åringen var så berusad och fientlig att de beslöt att hämta förstärkning.

När de återkom vägrade 46-åringen åter följa med, vilket slutade med tumult, handfängsel och till att han döms till 40 dagsböter för våldsamt motstånd. Att han frikänns för sjöfylleriet ger inte rätt att sätta sig till motvärn.
Att 46-åringen trots 1,81 promille inte fälls beror på att det är oklart vem som förde båten runt udden och för vaga uppgifter om huruvida den rört sig på platsen. Om det håller inte ens av nämndemännen med de övriga. Han anser det bevisat att båten rört sig med den berusade 46-åringen vid rodret och vill ge honom en månads fängelse.

Gubb Jan Stigson