Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolelärare får lägre lön

falun
Gymnasielärare på friskolor får 1 700 kronor mindre i månaden än lärare som jobbar för kommuner.Det visar en undersökning från Lärarförbundet.– Jag är inte förvånad, jag har fått de signalerna även i Falun, säger Jan-Erik Kyrö, ordförande för Lärarförbundet i Falun.

Lärarförbundet har undersökt lärarlönerna på fristående skolor och jämfört dem med lönerna på kommunala skolor. Undersökningen visar att gymnasielärare på friskolor tjänar 1700 kronor mindre i månaden än kommunala gymnasielärare.
Grundskolelärare på friskolor tjänar 500 kronor mindre än lärare på kommunala grundskolor.
Jan-Erik Kyrö tror ett en av förklaringarna till löneskillnaderna är att friskolorna har fler anställda som saknar en fullständig utbildning, vilket håller nere deras löner. Han anser också att lärare på friskolor har ett annat förhållningssätt till sin arbetsgivare.
– Man har ofta en missriktad lojalitet som gör att man inte ställer lika höga krav som man gör på kommunen, säger han.
Undersökningen visar även att lärartätheten är lägre i friskolorna. Lärartätheten i fristående gymnasieskolor är 6,9 lärare på 100 elever. Motsvarande siffra för kommunala gymnasieskolor är 8,5.
Statistiken för friskolorna är hämtad från medlemmar i Lärarförbundet som arbetar för företag som är knutna till Almega tjänsteföretagen som är det största privata avtalsområdet för lärare.

Erik Jerdén