Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolor vill öppna för 754 elever i Borlänge

Annons

Friskolebolagen Pysslingen, Rytmus, och Mubarak Utbildning och Service vill starta nya friskolor i Borlänge. Kunskapsskolan vill utöka. Tillsammans planerar företagen för totalt 754 platser i Borlänge.

Starten ska ske hösten 2014. Hittills har Borlänge en aktiebolagsdriven friskola på grundskolan, Kunskapsskolan.
Den startade i höstas i Mjälgahuset med tillstånd för 320 elever i årskurs sex till nio.
Företaget vill nu även öppna för årskurs fyra till fem. Det innebär ytterligare 110 platser fullt utbyggt.
Skolans arbetssätt är att alla elever jobbar efter mål de själva har satt upp, på kort och lång sikt. Handledare följer att arbetet blir gjort.

Friskolebolaget Mubarak Utbildning och Service vill starta Interkulturella skolan i Borlänge. Ansökan gäller 194 platser, från förskoleklass till nian.
Även Mubarak Utbildning och Service anger i sin ansökan individanpassad pedagogik. Företaget driver idag en friskola i Älvsjö i Stockholm.
DD lyckades igår inte nå någon ansvarig för skolan. Friskolan Pysslingen vill starta ny friskola i Borlänge med 360 platser fullt utbyggt, årskurs 7-9, som DD tidigare berättat.
Företaget fick tidigare tillstånd, men kom inte igång. Ansökan ska nu göras om.

Även frigymnasiet Rytmus planerar att starta rockgymnasium i Borlänge, estetiska programmet inriktning rock och pop. Skolan får 90 platser (se DD i lördags).
Företagen stödjer sig på egna undersökningar som visar intresse i kommunen. Tidigare har friskolebolag mött tveksamheter bland barn och familjer.
Anna Ek är rektor på Kunskapsskolan. Hon berättar om täta förfrågningar från föräldrar. I höst väntas skolan ta emot 240 elever.
– Borlänge har vaknat, säger Anna Ek.
Samtliga av de tre nya friskolebolagen i Borlänge vill starta i lokaler vid Sveagränd, nära Sveatorget. Ännu är förhandlingarna inte klara med fastighetsägaren ”Vi förenade”, nykterhetsrörelsens byggnadsförening.
Skolinspektionen avgör om skolorna får tillstånd. Kommunen ska nu yttra sig. Mari Jonsson (S) är ordförande för barn- och bildningsnämnden. Hon konstaterar att flera hundra elever i Borlänge går över till friskolor om samtliga skolföretag får igenom sina ansökningar.

Med barnen följer kommunala bidrag, som bär upp friskolornas ekonomi.
Det får följder för den kommunal organisationen och neddragningar är att vänta.
– Vi måste i så fall göra om vår planering. Men det innebär också att vi måste bli ännu bättre för att möta friskolorna, säger Mari Jonsson.
Friskolejätten AkadeMedia AB äger både Pysslingen och Rytmus. Kunskapsskolans ägare är Peje Emilsson med bolag och och Investor.

Karin Sundin